Читај ми!

Тензије под Горицом, криза Владе или увод у кампању

Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о Сребреници и разрешила министра правде Владимира Лепосавића због негирања геноцида у Сребреници, посланици владајућег Демократског фронта су саопштили да премијер Здравко Кривокапић више нема њихово поверење. Најављују бојкот парламента док се не постигне нови коалициони договор који ће се односити на промене у Влади и политици владајуће већине.

Са 55 гласова за, 19 против и седам уздржаних, црногорска скупштина синоћ је усвојила предлог Резолуције о Сребреници.

То је епилог вишедневних расправа у парламенту Црне Горе. У најмању руку синоћ се није знало ко је власт, а ко опозиција. Поред дела владајуће коалиције, за Резолуцију о Сребреници руку су подигли и посланици опозиционог ДПС-а, који су до синоћ бојкотовали рад парламента.

Већина посланика које је Здравко Кривокапић предводио на изборима прошле године оштро га је критиковала.

"Гласање за Резолуцију о Сребреници, коју није изгласао ни парламент БиХ, иде на штету српског народа и Републике Српске. Посланици Демократског фронта напустили су парламент, и сада поред кризе Владе имамо и кризу парламента", упозорио је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.

Став о Резолуцији, на Твитеруизноси премијер Здравко Кривокапић.

"А када је у питању ова резолуција, већ сам рекао, а поновићу и сада: сматрам да је заиста била непотребна", истакао је Кривокапић.

Ипак, за резолуцију су гласали посланици који подржавају Кривокапића. Део владајуће већине и опозиција на истој седници сменили су министра правде Владимира Лепосавића.

Демократе председника парламента Алексе Бечића, иако су гласали за Резолуцију, своју одлуку да не подрже предлог Здравка Кривокапића за смену Лепосавића, образложили су – неће гласати за исту ствар коју подржава странка Мила Ђукановића.

Пољуљани односи у Влади, увод у кампању? 

Раније данас, исто на Твитеру, односе у Влади коментарисао је и сам премијер.

"ДФ заједно са ДПС-ом и њеним бившим коалиционим партнерима најдиректније договара обарање Владе и Скупштине Црне Горе, а све у циљу расписивања нових парламентарних избора. Поштовани грађани, морате отворено бити упознати са игром која се медијски пласира и која ће се тек медијски актуелизовати у наредним данима, али будите сигурни да су сви из Владе и парламентарне већине које ДФ данас оптужује за издају спремни да вашу и нашу побједу на августовским изборима одбране по цијену својих живота", истиче Кривокапић.

"Након одустајања Кривокапића да потпише темељни договор са СПЦ, неопходни су нови договори. Ја се снажно залажем за нову владу и да Кривокапић не буде више премијер", поручио је Андрија Мандић.

Последња дешавања у политичком животу Црне Горе посматрачи избора виде као пребрзи улазак у предизборну кампању.

"Сведочимо драматизацији, односно усложњавању политичке ситуације и додатну дестабилизацију ове владе која, чињеница је, нема подршку парламентарне већине, односно њеног највећег дела, али с друге стране, питање је да ли ДФ има снаге да сруши саму Владу. Оно што је новитет јесте да више није могуће одржавати седнице парламента јер је ДФ одлучио да, поред ДПС-а, који бојкотује парламент, и они бојкотују парламент тако да нема више довољно посланика који не бојкотују парламент да направе кворум", напомиње Златко Вујовић, председник УО ЦеМИ и професор Факултета политичких наука.

По многима, победи владајуће коалиције на августовским изборима највише су допринеле литије које је СПЦ организовала против Закона о слободи вероисповести. Данас се огласио ректор цетињске Богословије Гојко Перовић – Црква нема везе са вођењем Владе Здравка Кривокапића.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво