Читај ми!

Прелиминарни резултати избора у Хрватској: Томашевић нови градоначелник Загреба

Завршен је други круг локалних избора у Хрватској, а према прелиминарним резултатима у Загребу је победио Томислав Томашевић из платформе Можемо. Неизвесности нема ни у Сплиту, Ријеци и Осијеку.

Према прелиминарним резултатима Државног изборног поверенства, грађани Загреба, Сплита, Ријеке и Осијека добиће нове градоначелнике.

У Загребу је, након 67 одсто обрађених бирачких места, победу однео Томислав Томашевић из платформе Можемо за којег се процењује да је освојио 66,9 одсто гласова, док је Мирослав Шкоро из Домовинског покрета, према проценама, добио 33,1 одсто гласова, пренео је ХРТ.

На изборима у Сплиту у предности је Ивица Пуљак из странке Центар са 60,2 одсто гласова, а кандидат ХДЗ-а Вице Михановић има 39,7 процената.

У Ријеци води Марко Филиповић из СДП-а са 55,1 одсто, док је независни кандидат Давор Штимац добио 44,8 процента гласова.

У Осијеку је, према прелиминарним резултатима на основу 100 одсто обрађених гласова, победио Иван Радић из ХДЗ-а са 62,6 одсто гласова, а кандидат Домовинског покрета и Моста Берислав Млинаревић је добио 37,3 процената гласова.

На основу прелиминарних резултата избора у Вуковару, победио је досадашњи градоначелник Иван Пенава, доскорашњи члан ХДЗ-а. Кандидовао се испред листе ИП-НЛ-ХКС и освојио 54,3 одсто гласова. Победио је Николу Мажара, кандидата ХДЗ-а, који је добио 45,6 процената.

Бирачи у Хрватској гласали су за градоначелника Загреба, 14 жупана, градоначелнике 56 градова и начелнике 87 општина. 

Изборна места су била отворена до 19 сати, а грађани с правом гласа су одлучивали између два кандидата који су имали најбоље резултате у првом кругу.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво