Читај ми!

Инцко: Дејтон не предвиђа мирни разлаз у БиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је јуче поднео оставку након дванаест година на тој функцији, изјавио је да Дејтонски мировни споразум не предвиђа миран разлаз у Босни и Херцеговини.

Валентин Инцко је у интервјуу за Политику, одговарајући на питање о "нон-пејперима" који су се у последње време појавили, рекао да су они направили велику политичку штету и креирали атмосферу нестабилности.

Коментаришући иницијативе за затварање Канцеларије високог представника, Инцко је рекао да су за њен опстанак најзаслужнији управо они политичари који највише причају о потреби њеног затварања.

Инцко, који је јуче поднео оставку на место високог представника, додао је да је временом било спремности на затварање, али се одустајало због, како је навео, "поновног пласирања приче да међуентитетска линија треба да буде граница, да не треба поштовати Уставни суд БиХ, да је БиХ немогућа држава и да је потребно мирно раздруживање...".

На питање да ли намерава да одговори Скупштини Републике Српске због одбацивања његовог захтева за повлачење признања додељених појединцима које је осудио Хашки трибунал, Инцко је рекао да још размишља шта да учини.

"Није циљ кажњавање, циљ је катарза и жао ми је што то није учињено", додао је Инцко.

Што се тиче закона о негирању геноцида, за који је најавио да ће га наметнути, он је рекао да постоје и неке друге комбинације и да живи у нади да ће доћи до домаћег решења јер би то, према његовој оцени, било најбоље.

Говорећи о изградњи ХЕ "Бук Бијела", коју заједно граде Србија и Република Српска, Инцко је рекао да су спорне две ствари – води се један судски поступак и треба сачекати његов исход, а друга спорна ствар је одлука Уставног суда према којој су и реке државна имовина.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара