Читај ми!

Рами се смеши трећи мандат – шта тиме добија Албанија, а шта регион

Социјалистичка партија и њен председник Еди Рама, према прелиминарним резултатима, победници су парламентарних избора одржаних јуче у Албанији. У очекивању трећег премијерског мандата, у аналитичким круговима у Тирани наглашавају Рамино залагање за мир и стабилност региона, и добре односе са суседима, осим са званичницима у Приштини.

Премијер у два мандата, а највероватније и трећем. Еди Рама је са Социјалистичком партијом добио је натполовичну већину у албанском парламенту.

У освајању више од 70 од 140 мандата, био је сигуран од самог почетка кампање, уводећи електронску мрежу широм Албаније која му је омогућила да успостави неку врсту надзора и контроле.

Чак је ишао толико далеко да је јавно говорио да уколико освоји мање од 71 посланика више неће бити премијер Албаније. Прогнозе су да Еди Рама неће да има испод 73 мандата.

На унутрашњем плану Еди Рама ће да настави оно што је почео. Обнову након земљотреса, имунизацију, иако има мало вакцина за сада, и економску обнову.

Ван граница Албаније, кажу у Тирани, Рамином победом добиће и регион.

"Добар је за сарадњу и добро сарађује са господином Вучићем, а такође врло добро сарађује и са господином Заевом. Напомињем да никако не смемо да заборавимо да је тренутни заменик односно потпредседник владе у Црној Гори припадник албанске заједнице. Такође мислим да је Рама изградио и добру позицију у односу са Грчком. Не желим да вас подсећам на љубазност господина Раме у односу са Ердоганом. Његова евентуална победа може да допринесе одржавању стабилности у региону односно на Балкану", сматра аналитичар Бен Андони. 

Премијер у Приштини, Аљбин Курти, на пробном изалску на изборе у Албанији, представио са три кандидата. Заједно нису освојили до сада ни хиљаду гласова.

Изазов Едија Раме, ако буде преузео следећи мандат премијера, је да изгради ново лице на Косову, зато што покрет Самоопреедељење не планира и неће да га прихвати као правог сарадника. Јер до сада од Аљбина Куртија нема сигнала директне сарадње.

Стога је питање да ли нова гарнитура албанских политичара у Приштини гура Косово у изолацију?

"Бојим се да је тако. Јер ако међународна заједница не присили Косово да буде део дијалога, то може бити проблем. Оно што ја видим, јесте да оваква реторика господина Куртија мора да се оконча јако брзо, зато што је приметан притисак међународне заједнице па и саме Америке да се Косово врати и посвети дијалогу", додаје Андони.

У региону, поручују из Тиране, међу државама региона опстаје економска логика која наводи да ће и Албанија бити део тог региналног напретка.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво