Кривокапић смењује министра због изјаве о Сребреници

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић покренуо је поступак смене министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића. Разлог је министрова изјава о Сребреници.

Кривокапић је током ванредног обраћања рекао да су Лепосавићу "прогледали кроз прсте" када је у питању био "иступ у вези са Законом о амнестији и околностима око усвајања тужилачких закона".

Додао је и да је уље на ватру долила изјава Лепосавића о Сребреници у Скупштини Црне Горе.

Лепосавић је на првом "премијерском сату" рекао да је "спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида" када то буде, како је рекао, недвосмислено утврђено. Додао је и да је у међувремену Хашки трибунал изгубио легитимитет. 

"Најтежа одлука коју сам донио у животу. Руковођен јасним ставовима из споразума са лидерима побједничких коалиција и ставовима из експозеа, до детаља сам упознат са дешавањима и радом министара. Ову владу руше сви, и позиција, и опозиција, и окружење, и центар и нико је не доживљава као своју. То су порођајне муке јер још нијесмо преболовали дјечје болести. Дао сам слободу сваком министру вјерујући у његову биографију и стручност. Можда се никад у историји није десило, али се мора десити смјењивост. Нико није у позицији да остане четири године на функцији", истакао је Кривокапић.

Он је рекао да је је обавеза Лепосавића била да на посланичко питање одговори у духу политике Владе, а не у духу академске расправе.

"У недјељу сам му послао поруку да се сам вади из онога што је закувао. Али је његова изјава у понедјељак била на истом фону. Тражио сам му оставку јер је најбоље да личним чином покажемо одговорност, то сам урадио у петак и данас. Пошто је Лепосавић остао при своме ставу, ја сам донио Предлог за разрјешење члана Владе, у овом случају министра Лепосавића", рекао је Кривокапић.

Кривокапић је рекао да је Лепосавић човек изузетне интелигенције и знања, али је недопустиво да износи своје приватне ставове.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије