Читај ми!

Дипломатско распевавање Бугарске и Македоније пред "Евросонг"

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева поручила је заменику македонског амбасадора у Софији Владимиру Крастевском да је разочарана због негативне кампање која се у Северној Македонији води против представника Скопља на "Евросонгу" Васила Гарванлијева.

Певач Васил Гарванлијев, који има бугарски и македонски пасош, подигао је дипломатски спор на релацији Софија–Скопље на сасвим нови ниво, пошто је његов избор за македонског представника на "Евросонгу" изазвао поделе и покренуо бар две петиције у Северној Македонији.

Петиције, одвојено, потписују присталице и противници идеје да човек који има и бугарски пасош може да представља Северну Македонију на европском музичком такмичењу.

"Софија очекује да Скопље брани право сваког човека на слободно опредељивање", саопштило је бугарско министарство спољних послова после састанка у Софији.

Софија и Скопље већ месецима размењују тешке речи због неколико отворених питања везаних за македонски национални идентитет, чије решавање Бугарска види као кључно пре него што дозволи почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом.

"Бугарске дипломате су изразиле дубоку збуњеност и разочарање великом негативном кампањом која се у Северној Македонији води против Васила Гарванлијева", саопштио је кабинет Екатерина Захаријеве.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Екатерина Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира почетак преговора између Европске уније и Северне Македоније.

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара