Читај ми!

Ђукановић са Лајчаком: Не може се радити против европских стандарда

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је у разговору са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком да је трансфер власти у Црној Гори потврдио да постоји "нови капацитет демократске културе" у тој земљи.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић имао је тете-а-тете сусрет са Лајчаком који борави у посети Црној Гори, након чега је приредио и радну вечеру уз присуство делегација.

Како је саопштено из његовог кабинета, размењена су мишљења о ситуацији у Црној Гори и региону, с циљем бољег сагледавања и разумевања изазова на путу ка пуној стабилности, развоју и интеграцији.

"Предсједник је подсјетио да је трансфер власти у Црној Гори потврдио да овдје постоји нови капацитет демократске културе, и нагласио неопходност да се у Црној Гори и у новим условима потврди пуно разумијевање улоге Црне Горе као чланице НАТО и праксе да се не може радити против европских стандарда док год је Црна Гора у партнерству са Европском унијом", наводи се у саопштењу.

Поновио је да је одлучност европских политичких снага у Црној Гори да подржи све што земљу води ка Европи, и тиме доприноси одржању доминације проевропске мисли на Западном Балкану.

"На том путу, нагласио је Предсједник биће нам потребна посвећеност и присуство европских партнера, и због тога посебно радује посјета господина Лајчака", наводи се у саопштењу.

Специјални изасланик ЕУ је указао на значај поштовања обавеза које је земља преузела у преговарачком процесу и у партнерству са Европском унијом.

"Поздравио је зрелу и одговорну реакцију према држави коју је показала претходна власт након изборних резултата. Нагласио је очекивање Брисела да Црна Гора очува политику сарадње и усаглашавања са политикама и ставовима ЕУ, укључујући и кроз консултације у дефинисању законских прописа и усаглашавање са мишљењем Венецијанске комисије", саопштила је Служба за информисање Предсједника Црне Горе.

Он је нагласио да је ЕУ партнер Црној Гори који је увек спреман да помогне.

"Такође, указао је на важност дипломатског представљања Црне Горе у Бриселу, који је главна спона земље и држава чланица", наводи се у саопштењу.

Специјални изасланик ЕУ интересовао се и за друга актуелна питања у процесу кохабитације и актуелних политичких прилика.

"Лајчак је закључио да је за интеграциони пут Црне Горе и региона важна редовна комуникација са европским партнерима и поздравио допринос који у таквој комуникацији даје Предсједник Црне Горе", казали су уз Службе за информисање Председника Црне Горе.

 

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара