Мајк Помпео стигао у Дубровник

Амерички државни секретар Мајк Помпео стигао је у Дубровник из Италије, где је боравио у званичној посети у склопу своје европске турнеје.

У Старом граду Помпеа је дочекао хрватски министар спољних и европских послова Горан Грлић Радман, а после шетње Страдуном посетили су Меморијални центар Рона Брауна, посвећен америчком министру трговине у мандату председника Била Клинтона, трагично настрадалом 1996. у паду авиона у близини аеродрома у Ћилипима.

Поред Брауна у несрећи су погинуле још 34 особе. 

"Ово је врло важан сусрет и догађај. Очекујемо снажење трансатлантске сарадње и односа, како политички, тако и на економском плану. Пуно је ту тема од заједничког интереса. Традиционално, са САД имамо јако добру сарадњу", рекао је Грлић Радман.

Мајк Помпео разговараће данас са премијером Андрејом Пленковићем и министром одбране Мариом Баножићем.

Једна од главних тема разговора требало би бити питање виза хрватских држављана за улазак у САД које није решено већ 30 година. 

Уз Хрватску, чланице ЕУ чији грађани за САД морају имати визу су Румунија, Бугарска и Кипар.

У Дубровнику ће бити речи и о укидању двоструког опорезивања између две државе. 

С Помпеом би хрватски збаничници требало да разговарају и о куповини борбених авиона, након што је прошле године пропала куповина половних израелских Ф-16.

На дневном реду састанка у Дубровнику могле би се наћи и тема 5Г мреже, јер америчку страну брине ширење кинеског утицаја и учествовање "Хуавеја" у изградњама 5Г интернетских мрежа у свету.

Хрватска је значајно повећала сарадњу с Kином последњих година, а највећи хрватски инфраструктурни пројект – Пељешки мост – гради управо кинеска компанија. 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара