Курц: Председавање ОЕБС-у било занимљиво, али и тешко

Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је данас, на крају Савета министара ОЕБС-а, којим се завршава аустријско председавање да је вођење организације био занимљив, али веома интензиван посао.

Себастијан Курц је, на конференцији за штампу по завршетку скупа који је окупио 41 министра спољних послова, међу којима су били и шеф руске и америчке дипломатије Сергеј Лавров и Рекс Тилерсон, објаснио да је Аустрија одлучила да се кандидује за место председавајућег ОЕБС-у зато што има дугу традицију као место дијалога и међународног посредовања, те је видела шансу да као председавајући да свој допринос у решавању конфликата.

"Захвални смо што смо добили ту шансу. Током председавања смо забележили и неке успехе", рекао је Курц.

Рекао је да је Аустрија за председавање одредила тежиште борбе против радикализације и тероризма, јер се ради о претњи која није далеко.

"Сматрам неопходним да се ОЕБС не бави само војним конфликтима, већ да у фокус мора ставити борбу против радикализације и тероризма. Није довољно да будемо успешни у борби против терориста у Сирији, Либији или Ираку, већ те тенденције постоје и у нашим друштвима. Нема ниједне земље која је имуна на ову опасност", подвукао је Курц.

Указао је да је даље тежиште била подршка решавању постојећих конфликата и навео да је у конфликту око Трансњистрије постигнуто више малих корака у правом смеру, међу којима је и отварање једног важног моста.

Када је реч о украјинском конфликту, како је додао, на који је ОЕБС био највише фокусиран, пошло је за руком да се ојача мисија на 1.000 посматрача, који су добили и бољу техничку опрему, као и већи буџет.

"Посматрачи ОЕБС-а не воде ка решењу конфликта, али доносе већу безбедност становништва", објаснио је Курц.

Даље је Аустрија покушала да пружи допринос повећању поверења међу земљама чалнице.

"То је био тежак задатак јер је последњих година много поверења изгубљено, и повећано је блоковско размишљање. Успели смо да пробијемо блокаду током нашег председавања у ОЕБС-у и нашли смо решење за четири водеће функције у организацији", објаснио је Курц.

Гремингер: Сви виде ОЕБС као простор за дијалог

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер оценио је да је направљен напредак у многим областима и да је, и на овом састанку, било јасно да сви виде ОЕБС као простор за дијалог.

Истовремено је поновио забринутост због ситуације у источној Украјини и рекао да је добро да су шеф руске и америчке дипломатије имали разговоре у Бечу.

Поручио је да земље чланице треба да се врате принципима и вредностима ОЕБС-а.

Савет министара ОЕБС-а данас је усвојио више изјава, међу којима су борба против трговине људима, сексуалне експлоатације деце.

На завршној пленарној седници усвојена је изјава против трговине људима у којој се државе, између осталог, позивају на појачану заштиту жртава, али и заоштравање закона.

Земље чланице се обавезују на политику нулте толеранције против случајева робовског рада у дипломатским представништвима и међународним организацијама.

Медији су позвани да се обазриво баве овим темама, при чему су САД и Канада подвукле да се не ради о ограничавању слободе медија.

Када је реч о сексуалној експлоатацији деце, оне државе које то још нису учиниле позване су да усвоје одговарајуће законске измене.

Русија је прихватила овај текст, али је додала да је разочарана што се у њему није нашао и пасус заштите деце од "других штетних информација", алудирајући на хомосексуалност.

Усвојене су и одлуке на тему економског учешћа у земљама ОЕБС-а, које позива државе чланице на јачање сарадње институција тржишта рада, као што су социјални партнери, како би се побољшали услови запошљавања и предузетништва.

Државе чланице ОЕБС осудиле су "злоупотребу" информационих технологија као безбедносни ризик.

Савет министара је изразио забринутост због повећања случајева у вези са злоупотребом информационих и комуникационих технологија.

Тај негативан тренд скрива безбедносне ризике по све државе чланице ОЕБС-а и њихове грађане, по јавни и приватни сектор, наводи се у документу.

Важно је да власти на свим нивоима покушају да смање ризике у овој области, при чему морају бити поштоване међународне обавезе.

Поред тога, усвојена је и изјава у вези са Придњестровљем, у којој се захтева специјални статус за овај регион у Молдавији.

На Савету министара ОЕБС-а учествовао је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је овај скуп искористио и за бројне билатералне разговоре, између осталих са својим колегама из Русије, САД, Украјине и Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара