Сплит, нове оптужнице против бивших припадника ЈНА

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против осморице бивших припадника ЈНА и српских паравојних јединица која их по командној одговорности терети за убиства 118 цивила, силовања и протеривање хрватског становништва на подручју шибенско-книнске жупаније од 1991. до акције "Олуја" 1995.

Тужилаштво није навело имена оптужених, али је агенција Хина пренела да је међу њима пензионисани генерал бивше ЈНА Борислав Ђукић којем се већ на сплитском суду суди за рушење бране на Перући 1993. године.

Према саопштењу тужилаштва, оптужени се терете да су од августа 1991. до 4. августа 1995, као заповедници ЈНА, милиције, територијалне одбране и војске "САО Крајина" и "РСК", наредили да се артиљеријом и пешадијом нападну цивилна насеља на подручју шибенско-книнске жупаније.

Када су део насеља окупирали, наредили су артиљеријске нападе на цивилна насеља насељена хрватским становништвом под контролом хрватских снага.

Оптужени су знали да њихови подређени убијају, туку, злостављају и муче преостало становништво хрватске националности, да силују жене, као и да пале, минирају и на друге начине уништавају стамбене, привредне, католичке и верске објекте, али нису предузели радње да то спрече, наведено је у оптужници.

Тужилаштво наводи да су њихови подређени, охрабрени држањем својих заповедника, убили 118 цивила, пет жена су силовали, а седам покушали да силују. Многобројно становништво је протерано, а уништен је велики број објеката све до војнополицијске акције "Олуја".

Сплитско тужилаштво је у саопштењу истакло да је оптужница подигнута после вишегодишњег рада полиције и државног тужилаштва и прикупљања доказа спровођењем ексхумација, судско-медицинских вештачења, анализирања документације из Хрватског меморијалног центра Домовинског рата и документације Хашког трибунала, као и испитивања 450 сведока и спроведене истраге.

Предложено је суђење у одсуству за оне које нису доступни хрватском правосуђу.

Пензионисани генерал бивше ЈНА Борислав Ђукић у сплитском затвору је од марта ове године када га је Црна Гора изручила Хрватској. На почетку суђења у јулу Ђукић се изјаснио да се не осећа кривим за рушење бране на Перући 1993. године.

Та оптужница Ђукића и остале, међу којима и команданта 9. книнског корпуса ЈНА Ратка Младића, терети за рушење бране с 30 тона експлозива.

Оптужницом су обухваћени и покојни генерал Миле Новаковић, командант Српске војске крајине (СВК) и мајор Милан Корица, командант свих пограничних јединица милиције "РСК".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара