Вујовић: ДПС можда позове СНП у владу

Након најаве премијера и лидера ДПС-а Мила Ђукановића да ће, након недељних избора, отпочети разговоре о формирању владе са мањинским странкама, као традиционалним партнерима, аналитичар Златко Вујовић не искључује могућност да та странка у владу позове и Социјалистичку народну партију.

Златко Вујовић сматра да би било пожељно да нова влада буде шире формирана и да у њу уђу, како каже, странке грађанске оријентације и то, пре свега, због уцењивачког капацитета Бошњачке странке, која је под утицајем Анкаре и БиХ.

"За очекивати да будући мандатар, уколико буде желео да има стабилну владу учини напор да у владу уђу и неке друге странке, како би смањио велики уцењивачки капацитет појединих странака, посебно оних које су под утицајем страних центара као што је Бошњачка странка, која је под утицајем Анкаре и Босне и Херцеговине", рекао је Вујовић у интервјуу за Портал Аналитика.

Нагласио је да изборни резултат Демократа представља благо изненађење, јер је реч о партији која је, према истраживањима јавног мњења, имала добре рејтинге у континуитету.

"Са друге стране, непријатно изненађење, посебно за конституенте коалиције 'Кључ' јесте њихов резултат на овим изборима. Остварени резултат представља преполовљени збир њихових појединачних рејтинга пре него су објавили формирање коалиције. Лош резултат долази додатно до изражаја кад се сведе на мандате, тако да је СНП добио свега три мандата", додао је Вујовић.

Истакао је да је реч је о партији која је некад имала 29 посланика у Скупштини Црне Горе, а која је, додаје, дошла на свој историјски минимум.

Рекао је и да су албанске партије, ако се потврде пројекције, оствариле свој најлошији резултат, те да албанско национално бирачко тело лоше комуницира са националним партијама, за разлику од ХГИ која је изненадила убедљивом кампањом.

"Бошњачка странка није остварила жељени резултат и поред агресивног понашања њихових активиста на терену, као и чињенице да имају велико учешће у државној и локалној власти. ДПС је успео да дође до броја посланика који могу да му гарантују да може да формира власт", навео је Вујовић.

Додао је да треба сачекати да се види да ли ће бити неких приговора и тактичког поништавања гласања на одређеним бирачким местима што би могло да утиче на коначан исход и долазак ДПС-а до новог мандата.

Каже да је ДПС остварио бољи резултат него што су очекивали унутар саме странке, али и "превасходно због чињенице да је СД прешао цензус".

"Та партија се према последњим анкетама налазила на граници цензуса", објаснио је Вујовић.

Како је рекао, БС је под утицајем политичких центара у Турској и БиХ, "због чега сада имамо ситуацију да они могу да утичу на формирање владе".

"Сигурно је да би Тирана, односно Приштина на пример, на неки начин, могла да утиче на опредељење албанских странака уколико би они били кључни за формирање владе. Тако да је за очекивати да будући мандатар уколико буде желео да има стабилну владу учини напор да у владу уђу и неке друге странке, како би смањио велики уцењивачки капацитет појединих странака, посебно оних које су под утицајем страних центара", истакао је Вујовић.

Рекао је и да би у веома поларизованом друштву и у ситуацији недовољно снажне већине која ће формирати владу, било пожељно да буде формирана једна шира влада.

"Мислим да би за Црну Гору било важно да у ту владу уђу странке које су грађанске оријентације, као што је то део партија из коалиције 'Кључ', Социјалдемократска партија и Демократе Алексе Бечића. Ту не видим ДФ, због његове радикалне реторике и повезаности са другим центрима моћи, првенствено са Москвом", сматра Вујовић.

Рекао је да треба имати у виду да ова влада треба да оконча преговоре са ЕУ и ратификацију протокола са НАТО-ом.

"Да ли је реално да у владу уђу странке грађанске оријентације, је друга димензија овог питања. Треба имати у виду да нам предстоје председнички избори и да би све опозиционе странке које планирају да имају свог кандидата уласком у владу ослабиле додатно положај свом кандидату", нагласио је Вујовић.

Оценио је да се коалиција "Кључ" показала као неуспешан експеримент, али ипак треба имати у виду да су ДЕМОС и УРА избориле парламентарни статус што јесте значајан успех.

"Не бих искључио могућност да ДПС позове неку од тих странака у владу. Чињеница је да је ДПС увек прижељкивао СНП, али СНП никада није имао јасну одлуку у односу на ту могућност. Чињеница је да су сада остварили понижавајући резултат и да тешко могу остварити гори, тако да не би било нереално да прихвате евентуални позив ДПС-а, који би у том случају имао у власти просрпску партију", навео је Вујовић.

Чињеница је, међутим, да је СНП потрошен и питање је што би Ђукановић добио са уласком те странке у владу. Осим нумеричке вредности, партија носи хипотеку проруске партије, што представља оптерећење за једну такву одлуку", поручио је Вујовић.

На питање да ли је реално да се Ђукановић повуче са највиших државних функција и да његов заменик и у влади и у партији Душко Марковић буде мандатар, Вујовић је одговорио да треба бити суздржан у таквим проценама, јер је ово кампања коју је изнео Ђукановић.

"Реч је о једној изузетно персонализованој кампањи, где је ДПС играо све на Ђукановића или ништа. С друге стране је и кампања ДФ је персонализована самим Ђукановићем, јер је ДФ у недостатку свог лидера Ђукановића користио као антилидера који је обележио њихову кампању. Тако, да можемо рећи да је једна од димензија ових избора била одлучивање о останку или одласку Ђукановића", поручио је.

Вујовић је објаснио и да је веома тешко довести у питање коначне резултате избора, упркос тврдњама опозиције и дела НВО сектора о злоупотребама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије