Улцињанин осумњичен за учешће у ИД

Црногорска полиција званично је потврдила хапшење држављанина Црне Горе осумњиченог за учествовање на ратишту у Сирији.

Полиција је у саопштењу навела да се Х. Б. (38) из Улциња 2015. године придружио "страној терористичкој организацији" Исламска држава у Сирији где је провео годину дана.

Х. Б. је ухапшен на аеродрому у Подгорици, 8. септембра по повратку из Сирије.

Тужилаштво га сумњичи за учествовање у страним оружаним формацијама, што је кажњиво црногорским прописима казном затвора до 10 година.

Ово је први случај хапшења у Црној Гори ове врсте.

Из полиције напомињу да у сарадњи са Агенцијом за националну безбедност (АНБ) и у координацији и по налогу Специјалног државног тужилаштва у Подгорици, настављају са прикупљањем доказа о особама осумњиченим да су отпутовале или боравиле на страним ратиштима.

Полиција такође прикупља доказе и о особама које се могу довести у везу са одласком и прикључивањем црногорских држављана страним оружаним ратиштима.

Службене евиденције указују да је на ратишту у Сирији, на страни Исламске државе било 13 добровољаца из Црне Горе, док процене појединих, страних обавештајних служби указују да их је 30.

На ратишту у Сирији је погинуло шест црногорских држављана, док је у последње време значајан број повратника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије