Букте пожари на Тасосу, евакуисана два села

Четири пожара захватила су од јутрос грчко острво Тасос, након чега су евакуисана два села. Један ватрогасац теже повређен. Конзул Србије у Солуну Синиша Павић каже за РТС да су сви пожари на Тасосу под контролом и да туристи из Србије нису угрожени.

Удари грома изазвали су пожаре на више места на острву, каже за РТС конзул Србије у Солуну Синиша Павић. 

"Ту ватру је у току дана ветар проширио у правцима насељених места у унутрашњности острва али је на довољном растојању од туристичких центара. По оцени локалних власти, представника агенција и припадника наше дијаспоре на острву са којима смо у контакту, то не угрожава наше туристе на острву иако има штете. Узнемиреност је појачана огромном количином дима и пепела који се од свега тога ослобађа. Нисмо примили позив ни од једног нашег туристе на Тасосу", напомиње Павић. 

Додаје да пожари трају и да су под контролом, а да гашење отежава ветар који и даље дува.

"Очекујемо да током вечери, падом температуре, њихово гашење буде успешније. Ангажоване су озбиљне јединице противпожарне заштите Грчке и имајући у виду ранија искуства, очекујемо да то буде брзо решено", каже Павић. 

Према наводима грчког сајта Грик репортерс, гром је ударио у четири области - Рахони, Принос, Аликес и Лименарија.

Ватра је избила у врло кратком временском раздобљу, скоро истовремено, преносе локални медији.

У гашењу пожара учествује 106 ватрогасаца из Кавале и Елефтеруполија са 37 возила, као и 53 планинара. Један од ватрогасаца је приликом гашења ватре задобио теже повреде, јавља грчка Газета.

Евакуисана су села у области Принос и Казавити, као и манастир Светог Пантелејмон, јављају локални медији.

Страхује се да би ватра могла да се прошири, преноси сајт Грик репортерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије