Патријарх Вартоломеј: Древни српски православци - свеци целог православља

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је на литургији у православној цркви у Јасеновцу да су древни српски православци и јасеновачки новомученици "хероји и свеци целог православља".

"Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба", рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.

Само ћете тако, како је рекао, задобити венац славе какав носи небројено мноштво јасеновачких жртава нацистичког тоталитаризма из Другог светског рата.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас, поводом обележавања 75 година од страдања Светих мученика јасеновачких, свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Вартоломеј је позвао вернике да никад не заборављају своје мученике, који не могу бити повод за освету него за мир.

Славонски епископ Јован у свом поздравном говору истакао је да је не само Јасеновац, него и свако село око Јасеновца, и свака шума, пуна жртава српских мученика.

Православној литургији, која је почела истицањем 700.000 српских жртава у логору Јасеновац, присуствовали су и многи епископи из Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, међу којима и епископ Амфилохије и загребачки Порфирије.

Литургији су присуствовали и политички представници српске мањине у Хрватској, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић.

Епископи на челу са Вартоломејем и Иринејем после литургије у јасеновачкој православној цркви отишли у Пакрац, где је освештан обновљени епископски двор.

У разговору с васељенским патријархом Вартоломејом, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је изјавила да канонизација Алојзија Степинца није уперена ни против једног народа, а посебно не против српског народа.

Патријарх васељенски отворио је у петак у Загребу Научну конференцију о Холокаусту "Новомученици: перспектива II".

"Јасеновачки мученици представљају у историји наше православне цркве важну и посебну категорију као жртве нацистичког режима", рекао је патријарх Вартоломеј на отварању конференције.

Када стекнемо разумевања за туђа страдања то је знак да смо нешто научили од сопственог страдања, поручио је васељенски патријарх Вартоломеј.

Конференцији су, поред најеминентнијих стручњака за питања Холокауста, присуствовали свештенство СПЦ на челу са патријархом Иринејом и министар рада у Влади Србије Александар Вулин. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије