Додик и Изетбеговић постигли договор, поново отворен европски пут БиХ

На састанку у Источном Сарајеву председника РС Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и председавајућим Савета министара Денисом Звиздићем постигнут је договор о механизму координације и потписано Писмо намере за кредитни аранжман са ММФ-ом. Додик је рекао да су у вези са механизмом координације сва три спорна питања позитивно решена. Хрватски члан Председништва БиХ: Проблем се тиче договора о механизму координације.

Како наводи Радио-телевизија Републике Српске, договором Милорада Додика и Бакира Изетбеговића европски пут БиХ биће одблокиран.

Додик и Изетбеговић изразили су задовољство исходом састанка у Источном Сарајеву.

На конференцији за новинаре после састанка коме су присуствовали и премијерка РС Жељка Цвијановић, председавајући Савета министара Денис Звиздић и федерални премијер Фадил Новалић, Милорад Додик је рекао да су у вези са механизмом координације постојала три спорна питања и да су сва три позитивно решена, пренела је РТРС.

"Реч је о питањима председавања, представљања према ЕУ институцијама и одлучивања", навео је Додик и додао да су тиме створени услови да РС прихвати механизам координације и да су коначно завршена натезања ко је у праву, а ко није.

Председник РС је истакао да је договорено да се одлучује консензусом, а који укључује представнике Владе ФБиХ, Владе РС и Вијећа министара БиХ.

"Ако нема представника, нема ни одлуке. Нема гласања, а ни консензуса без нас", рекао је Додик, преноси портал Кликс.

"Овим је престало натезање око тога ко је у праву, ко није. Што се Писма намере тиче, оно је већ потписано и послато у Вашингтон", истакао је Додик. Писмо о намерама потписали су Новалић и Звиздић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, који је сазвао састанак, захвалио је Додику и Изетбеговићу и осталим члановима две делегације на спремности да се договоре око ствари у вези са наставком европског пута.

"Показали су државничку зрелост", рекао је европски званичник.

ММФ је претходно одложио кредитни аранжман БиХ, јер Звиздић и Новалић нису потписали Писмо намере.

Звиздић је тада рекао да Писмо намере о новом кредитном задужењу БиХ код ММФ-а није потписао због неусвајања бројних важних докумената, који требају да трасирају европски пут БиХ, попут ССП-а, механизма координације и других.

Изетбеговић је на конференцији за новинаре рекао да је са Додиком разговарао о будућности европских интеграција БиХ те да је у том погледу и постигнут договор у вези с механизмом координације, саобраћајном стратегијом и аранжманом БиХ с ММФ-ом.

Нагласио је да је решен сет питања због којих је поново отворен пут БиХ ка ЕУ, при томе истичући како кредитни аранжман с ММФ-ом не подразумева само добијање новца већ и сет реформи.

На питање да ли је било приче о одржавању референдума у РС, Изетбеговић је одговорио да није, додајући да је било говора само о европским интеграцијама БиХ.

Састанак председника РС и лидера СНСД-а Милорада Додика са председавајућим Председништва БиХ и председником Странке демократске акције Бакиром Изетбеговићем почео је нешто иза 14 сати у ресторану "Барка" у Источном Сарајеву, преноси Фена.

Бањалучки медији подсећају да је првобитно најављено да ће састанак бити одржан у Административном центру Републике Српске у Источном Сарајеву, а да је у међувремену дошло до промене локације, па се он одржао у ресторану у том граду.

Додик је у суботу рекао да се ради једино о поштовању према амбасадору ЕУ који покушава да одржи тај састанак.

"Што се мене лично тиче, имао сам један разговор са Младеном Иванићем и ту се успоставила једна добра конструкција да се путем заједничког координисања нас из Републике Српске и Иванића покушају обезбедити одређена побољшања", рекао је Додик.

Изетбеговић је у петак изјавио да сматра да се председник Републике Српске Додик "игра ватром" планирањем референдума о Дану Републике Српске, који би требало да буде одржан 25. септембра.

"Он увек покушава да подигне црту онога што је дозвољено у овој земљи и што је прихватљиво за међународну заједницу. Ако пређе ту линију, то неће проћи без последица", рекао је Изетбеговић за АФП, а пренели бањалучки медији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије