Удружења Срба из Хрватске: Увести и дан сећања на Србе убијене у НДХ

Помен Србима страдалим на Кордуну, Банији и Лици у Независној Држави Хрватској у илинданском покољу, биће одржан први пут након 75 година, у суботу у Цркви светог Марка у Београду, а организоваће га Удружење Срба из Хрватске.

"Биће то први пут да се сетимо и жртава највећих покоља који су се догодили пар месеци након оснивања Независне Државе Хрватске и страдања Срба из тог дела Хрватске", рекао је генерални секретар Удружења Милојко Будимир на конференцији за новинаре.

Он је рекао да су "у време око Илиндана, од априла до августа 1941. године, усташе поклале пола српског становништва на простору Баније, Кордуна и Лике" и да би набрајање страдалих људи трајало данима.

Будимир је навео да Удружење намером да почне да организује помен страдалим Србима подржава иницијативу Демократске странке Србије, поднету парламенту да усвоји резолуцију о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Како је рекао, забрињавајуће је то што се систематско уништавања Срба након Другог светског рата, и рата 1991. до 1995. наставља и данас.

Саветник на Институту за савремену Историју Никола Жутић оценио је да би "Србија требало да прогласи и Дан сећања на жртве НДХ - све Србе убијене на кућном прагу или у логорима од првог основаног у НДХ - у Копривници у фабрици Даница до Јасеновца, основаног 21. августа у коме су побијене стотине хиљада Срба".

"Закон о празницима мора изједначити жртве у Србији са жртвама у српским земљама, где су сравњена српска села, братства исркорењена, а све се то не сме препустити забораву", рекао је Жутић и додао да су због братства и јединства, бројни покољи комунистичким декретима бачени у заборав.

Према његовим речима, у селима око Смиљана у Лици убијено је око 700 Срба, а у Госпићу 480.

Миле Раичевић, бивши директор школе у Госпићу подсетио да је Дивосело, у коме је до Другог светског рата било око 3.000 становника данас само топоним.

"Данас тамо нема колевке ни дечјег плача, све што је започето 1941. године, завршено је 1991. годинеш, рекао је Раичевић.

Председник Удружења Крајишника Миле Боснић навео је да је на Банији убијено око 23.000 Срба, у Лици око 20.000 а на Кордуну око 25.000, а како је додао, међу убијеним било је и 6.608 деце.

Сарадник Института за европске студије Момчило Диклић рекао је да се у склопу ревизије историје покушава канонизовати и кардинал Алојзије Степинац, који је злочинац, али формално може бити светац, ако се таква одлука донесе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара