Обележене 23 године од злочина у Штрпцима

У Пријепољу су обележене 23 године од отмице и убиства 19 путника из воза у станици Штрпци.

Обележавање годишњице злочина почело је традиционалним пријемом чланова породица девет отетих и убијених путника којима је уручена скромна финансијска помоћ из локалног буџета.

У разговору са представницима локалне власти чланови породица су поновили огорчење како безумним злочином тако и неефикасношћу државе да се открију и процесуирају налогодавци и извршиоци отмице лојалних грађана Србије и Црне Горе и њиховог свирепог убиства.

Крај споменика који је пре неколико година подигнут на обали Лима у централном делу Пријепоља члановима породица, грађанима и представницима локалне самоуправе обратио се председник општине Емир Хашимбеговић.

"Заједничка нам је нада свих ових година да ће истина изаћи на светлост дана, да ће се убрзати процес проналажења свих криваца и њихово процесуирање и да ће, паралелно са тим, користећи уобичајене међународне механизме, држава нашим суграђанима и свим отетим и убијеним током ратних догађаја у нашем окружењу, признати статус жртава рата како би њихове породице и њихови најближи остварили права по законима цивилизованог света", рекао је Хашимбеговић.

У организацији Исламске заједнице у Србији и Бошњачке културне заједнице у исто време одржана је и, такође традиционална, комеморативна академија "Штрпци без мезарја".

Грађанима се у сали Дома културе, обратио муфтија Муамер Зукурлић који је истакао да је одсуство представника државне власти Србије са обележавања годишњице злочина у Штрпцима лош знак за све грађане Србије, не само за Бошњаке.

"Ми смо данас овде да потврдимо да нећемо допустити да се светло угаси и да завлада тама чији је један од производа и злочин у Штрпцима. Упорно ћемо наставити да тражимо истину јер је то мисија човека створеног да уводи ред на земљи и да се бори против нереда. Суштинска осуда злочина је јавно дистанцирање од тог злочина али, нажалост, после оволико времена ми и даље немамо јавно дистанцирање ни од овог злочина", рекао је Зукорлић.

На данашњи дан наоружана лица одвела су из воза који је путовао на релацији Београд–Бар 19 путника, 18 Бошњака и једног Хрвата пошто су легитимисањем претходно утврдили њихову националну припадност. После мучења у селу Прелово у околини Вишеграда нешто касније су убијени и њихови лешеви су бачени у Дрину.

За злочин у Штрпцима до сада је, пред Вишим судом у Бијелом Пољу, правоснажно осуђен једино Небојша Ранисављевић из Деспотовца, а пронађени су посмртни остатци четири жртве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије