Идомени, ниче мали град избеглица

У Грчкој је, према проценама тамошњих власти, готово 15.000 избеглица и миграната. Више од три хиљаде људи и даље чека на граници да уђе у Македонију. Док ту ниче мали град, Атина размишља да прогласи ванредно стање. Од поноћи, у Македонију није ушла ниједна избеглица.

У кампу Идомени ври од избеглица. Али, и поред ватре, поједини малишани су се смрзавали јер спавају на отвореном. Неколико степени топлије било је онима који су преноћили у танким шаторима. Али, недовољно топло.

Камп у Идоменију је крцат, а готово стотинак нових избеглица сваког сата долази у њега. Неки су овде већ пети дан, а грчке власти довозе нове шаторе и припремају терен рачунајући да би избеглице овде могле провести и неколико недеља.

С друге стране жице похвале чешког министра полиције македонском колеги што успоравају проток.

"Избеглички талас све више притиска Македонију. Сви треба да преузмемо свој део одговорности", каже Милан Хованец, министар полиције Чешке.

Људи у Идоменију дане проводе у редовима. За храну, дрва, разне потврде. Мухамед Џаруши из Хомса тек је стигао. Чека да се региструје. Породици саопштава лоше вести – да ће можда провести недеље спавајући на земљи. Побегао је од исламиста, прича о ужасу који је видео.

"Ако кажеш погрешну ствар, секу ти главу", наводи Мухамед Џаруши.

Разочаран је, каже, јер Европа мисли да су дошли на камповање.

"Побегли смо од рата, не да бисмо спавали на земљи, по хладноћи", прича Мухамед Џаруши.

Његов сународник, лекар из Раке, престонице такозване Исламске државе, плаши се да га неко не препозна. Верује да исламисти свуда имају своје људе. Нада се да ће ускоро видети Београд, у коме је пре девет година био на научном скупу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије