Грци проширују камп у Идоменију

Грчке комуналне службе почеле су да шире и уређују камп за пријем нових миграната у Идоменију на граници са Македонијом, због све већег прилива избеглица.

Према процени хуманитарних организација у кампу и око њега на њивама, борави више од 4.000 миграната из Сирије али и из Авганистана, Пакистана, Ирака и Марока.

Мигранти који се налазе унутар кампа у Идоменију иако имају потребна документа добијена од грчких власти не могу да пређу у Македонију јер је граница већ други дан затворена.

Све ово траје веома дуго. У Грчку смо дошли пре десет дана. Ево имам сва документа, из Сирије сам и овде сам са женом и четворо деце. ЗЗелимо само да наставимо пут али граница је затворена и не знам зашто то раде. Захваљујем се свим добрим људима али нажалост то није довољно, желимо само да одемо одавде, објашњава мигрант из Сирије, док са породицом седи на отвореном поред пруге.

Представници хуманитарних организација кажу да се ситуација у кампу сваким даном све више компликује и да је све више деце.

Видите да је много миграната и да је ситуација веома сложена и специфична.Ми смо из хуманитарне дечије организације и покушавамо да помогнемо деци која путују сама . Наравно помажемо колико смо у могућости", рекла је Јота Хатси из организације Чилдрен.

Грци свакодневно и даље аутобусима довозе мигранте из Атине и Солуна у Идомени. Међутим многи мигранти који су пре неколико недеља смештени у кампове у околини Солуна и Поликастра, напустили су самовољно кампове и пешице долазе до Идоменија и званичног граничног прелаза Евзони на грчко македонској граници.

"Грчке комуналне службе почеле су да шире и уређују камп за пријем нових миграната у Идоменију на граници са Македонијом, због све већег прилива избеглица.Из Сирије смо и имамо све потребне документе, чак и пасоше. Желимо овде да пређемо границу али нам не дозвољавају. Полиција хоће да нас врати али ми нећемо одавде", тврди Сиријац који са породицом чека у парку на двадесетак метара од прелаза Евзони.

Ка Идоменију поново иду и Авганистанци које је грчка полиција само пре неколико дана вратила у кампове близу Атине.

Желимо само да побегнемо од рата и убијања. Не знам зашто смо ми различити од других. Молимо само да нас пусте да наставимо даље“, прича Имад из Авганистана који је са још тројицом пријатеља побегао из атинског кампа и поново се враћа на грчко-македонску границу.

Они који су унутар кампа добијају оброке из хуманитарне помоћи међутим сви који су на њивама око кампа морају сами да се сналазе.

Екипа Тањуга је снимила породицу Хаим из Сирије која је у лонацу на ватри кувала кромпир сакупљен са њива. Грчки трговци су поред кампа направили импровизовану пијацу на којој продају поврће и воће али само онима који имају новац. Килограм парадајза кажу да продају за евро а наранџе за пола евра.

Македонске власти су границу са Грчком затвориле уз образложење да немају места за смештај у кампу у Ђевђелији, а мигранте не могу да шаљу за Табановце јер је и тај камп пун Авганистанаца враћених из Хрватске и Србије.

"У кампу је тренутно око 650 особа. Ми им помажемо 24 сата. Дајемо им оброке, одећу а имамо и лекаре који им пружају медицинску негу. Тренутно немамо никакве информације да ће у току дана и наредне ноћи нека група миграната кренути ка Табановцима", коментарише портпарол Црвеног крста у Ђевђелији Алексанадар Јонузовски.

Грчки министар за мигрантску политику Јанис Музалас изјавио је данас за грчке медије да та земља има план како ће реаговати због погоршања мигрантске кризе. Он је и оценио да начин на који Аустрија покушава да реши мигрантску кризу штети и Грчкој и ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије