Орешковић: Хрватској прете корективне мере ЕУ

Хрватска би могла бити прва држава Европске уније под теретом корективних мера, поручио је премијер Тихомир Орешковић истакавши да је ситуација веома озбиљна, и да је за то одговорна бивша влада премијера Зорана Милановића.

Орешковић је на конференцији за новинаре након разговора са потпредседником Европске комисије Валдис Домбровскисом рекао да је госту из ЕУ представио план хрватске владе чији је фокус смањење дуга, повећање инвестиција, смањење дефицита и броја незапослених.

Додао је да је ЕК јасно дала до знања да ствари на папиру нису довољне и да треба кренути у реформе. "Ова влада неће причати, него ћемо радити", поручио је Орешковић.

"Данашњи резултати показују да ситуација није добра, раст је мањи од очекиваног. Ми верујемо да ћемо тај раст убрзати", казао је Орешковић.

Домбровскис је рекао да је у припреми нови извештај за Хрватску и да ЕУ очекује раст од 2,1 одсто БДП-а ове и следеће године и лагани пад незапослености.

Прошле године ЕК је проценила да се Хрватска суочава са економским проблемима и макроекономским неравнотежама те издала шест упутстава, за које каже да је Хрватска само делимично испунила.

"То се односи на упутства о фискалном оквиру, реформи пензијског система, буџетске расходе, реформу тржишта рада - на свим тим подручјима реформе нису спроведене на задовољавајући начин, осим на солвентности предузећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије