Попоски: Нека земље ЕУ јасно кажу шта од нас очекују

Министар иностраних послова Македоније Никола Попоски истиче да његова земља само примењује одлуке Савета ЕУ и да би било много лакше када би земље Уније јасно и једним гласом саопштиле шта очекују од Скопља када је реч о избеглицама.

"На званичном нивоу никада нисмо добили инструкције у једном или другом правцу", казао је Никола Попоски у интервјуу бечком дневнику "Пресе" критикујући ЕУ да ни сама нема јасан став по том питању.

Македонија није учинила ништа што иде ван одлука Савета ЕУ, а то значи да особе из зона конфликата укључујућ Сирију, Ирак и Авханистан треба да буду пропуштане, али да су очигледно земље Уније северно од Македоније предузеле своје мере и враћале Авганистанце.

"Македонске власти су најпре Авганистанце пропуштале. Они су пролазили процес регистрације за избеглице и могли су наставити путовање. Међутим сада има померања у другом смеру. Тренутно се на нашој територији налази 700 Авганистанаца, које смо пропустили, али које су вратили Словенија, Хрватска и Србија", објаснио је он.

Према његовим речима, очигледно је у земљама ЕУ северно од Македоније дошло до нове дефиниције о кофликтним зонама.

"Једна логика иза тога је да особе, које су биле дуже у једној безбедној земљи не могу више бити третиране као избеглице", додао је Попоски.

Он је најавио да Македонија и даље неће дозвољавати Авганистанцима да из Грчке наставе путовање у друге државе преко своје територије.

"Ми морамо статус тих људи решити са државама северно на рути ка централној Европи. Србија је вратила нама 700 Авганистанаца и рекла да их је њима вратла Хрватска. Дошло је до ланчане реакције. Наше је питање: Како желите да поступамо према тим људима?"

Због тога постоји застој, док се та ситуација не реши", поручио је Попоски.

Везано за претње Грчке да ће блокирати пут кандидата за чланство у ЕУ са Балкана које са Македонијом буду затвориле границе према Грчкој, он је казао да се "не може убити већ мртав човек".

"Пут Македоније у ЕУ је већ дужи низ година блокиран од Грчке. То је почело много пре избегличке кризе. Међутим што се тиче избегличке кризе, ми стварно имамо заједничке интересе са Грчком. Ми би у

Македонији били најсрећнији људи света ако би функционисала регистрација и хот спотови на грчкој територији. Међутим, према оцени чланица ЕУ то не функцонише", нагласио је он.
Попоски је критиковао што Македонија не учествује у процесу доношења одлука у вези избегличке кризе, али пати под њеним последицама.

То, како је констатовао, није захвалан положај.

"Да је европска интеграција Македоније напредовала данас би били у другој позиији пружања доприноса решењу. Заједничка европска позиција би била и у нашем интересу. Наша граница је једина међа на којој људи напуштају једну чланоцу ЕУ да би ушле у једну државу која није чланица Уније", објаснио је Попоски.

Он је рекао да се од једне земље која није чланица ЕУ, Македоније, очекује да реши један проблем који није решен већ на територији Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара