Ново суђење за злочин после "Олује" почеће 15. фебруара

Поновљено суђење двојици бивших припадника хрватске специјалне полиције за ратни злочин у селу Грубори код Книна, после акције "Олуја", почеће 15. фебруара на загребачком Жупанијском суду, речено је "Бети" у суду у Загребу.

Портпарол Жупанијског суда Крешимир Девчић рекао је да се суђење двојици бивших припадника хрватске специјалне полиције понавља, пошто је Врховни суд раније прихватио жалбу на ослобађајућу пресуду загребачког суда Фрањи Дрљи и Божи Крајини из јуна 2014. Ново суђење водиће судија Иван Турудић.

У првом поступку, бивши припадници антитерористичке јединице Лучко Фрањо Дрља и Божо Крајина ослобођени су оптужбе за убиство шесторо старијих цивила српске националности у селу Грубори код Книна после војно-полицијске акције "Олуја" августа 1995.

Суђење је трајало више од две и по године, а током поступка је испитано око 70 сведока, међу којима и генерали Младен Маркач и Иван Чермак, који су у Хагу ослобођени кривице за ратне злочине током и после "Олује".

Оптужница терети Дрљу за непосредно почињење злочина као и за неспречавање подређених у убијању цивила и паљењу њихових кућа, а Крајину по командној одговорности.

У случају Грубори био је оптужен и Игор Бенета чије је тело 2011. пронађено обешено у шуми на подручју Задра, а у делу јавности се нагађало да је убијен иако је унутрашњом контролом полиција утврдила да је реч у самоубиству.

Сумњу да је убијен јавно је изрекао и један од бивших заповедника специјалне полиције Жељко Сачић који је у одвојеном поступку по командној одговорности такође био осумњичен за злочин у Груборима. Почетком прошле године загребачко тужилаштво је одустало од истраге.

Оптужница за злочин у Груборима подигнута је крајем 2010. и терети бивше специјалце да су 25. августа 1995. убили шесторо старијих српских цивила, у време када је група специјалаца осигуравала пут Воза слободе којим је након "Олује" у Сплит путовао хрватски државни врх на челу с тадашњим председником Фрањом Туђманом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије