Читај ми!

Ћеранић: Рат за калифат ће се водити у БиХ

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић тврди да рат за калифат, државу уређену по принципима шеријата, вехабијски покрет неће више водити у Сирији и Ираку, већ ће чекати погодан моменат да за ту идеју ратује на територији БиХ. До тада ће настојати да идеолошком индоктринацијом стекне што више следбеника, рекао је Ћеранић.

Предраг Ћеранић истиче да је интерпретација ислама из шестог века, она коју су неговали "учењаци из прве генерације муслимана", једина меродавна за присталице овог, колико верског, толико и политичког правца.

Уједно, каже Ћеранић, присталице покрета, који се прогресивно развија у низу земаља, испољавају нетолерантност, често и агресивност према опонентима, потпуно уверени да је њихово виђење исламског права једино исправно.

"БиХ је једна од земаља у којима је ова радикална идеологија пронашла плодно тло. Њени барјактари били су ратници одреда 'Ел муџахедин', пристигли у БиХ из више арапских земаља. 'Ел муџахедин' је познат по злочину – ритуалном одсецању глава српским војницима заробљеним на Возући код Завидовића. Други знак распознавања била је интерпретација ислама страна босанским муслиманима, али подржана од Алије Изетбеговића који је 'нове муслимане', како их је називао, нудио домицилном становништву као узор у вери", навео је Ћеранић у тексту за "Фонд стратешке културе", пренео је РТРС.

Додао је да су по окончању рата, а сходно Дејтонском мировном споразуму, страни ратници били обавезни да напусте БиХ, али су, захваљујући политичкој подршци и склопљеним браковима на основу којих су стекли држављанство, остали да живе у изолованим енклавама, заједницама у којима су практиковали свој начин живота.

"Наставили су ширити вехабизам, који је, због филозофије о стварању државе засноване на шеријату, у вишенационалној и вишеконфесионалној земљи каква је БиХ – веома опасан. Вехабије данас не можемо посматрати кроз издвојене енклаве у којима су, како се веровало, одвојени од света. Њихови верски ауторитети стекли су образовање и одбранили докторате на престижним исламским универзитетима у Џеди и Ријаду. С обзиром на то да је реч о млађим људима, који за ширење вере користе друштвене мреже и интернет уопште, али и верска предавања, интерпретација ислама коју нуде младима је постала ближа од начина на који их вери уче имами и муфтије, службеници Исламске заједнице", истиче Ћеранић.

Према његовим речима, они су успели створити организацију паралелну Исламској заједници у БиХ, а у низу џемата (верске заједнице) и месџида (објекти без минарета у којима се обавља верски обред и људи подучавају вери) окупљају све више следбеника.

Навео је да се присталице вехабијског покрета у БиХ не односе исто према Исламској заједници у БиХ.

"Иницијативу коју је покренуо поглавар Исламске заједнице Хусеин Кавазовић у погледу укидања паралелних месџида и џемата, различито тумаче. Линија коју предводе Џевад Голош из Мостара, Зијад Љакић из Завидовића и Аднан Мркоњић из Зенице, оштро се противи намери реиса Кавазовића да забрани рад илегалним џематима, који су углавном регистровани као невладине организације", навео је Ћеранић.

Према његовим речима, упркос јасним одредбама Закона о слободи вере и правном положају цркава и верских заједница у БиХ, илегални џемати су деловали неометано за време мандата претходног поглавара Исламске заједнице Мустафе Церића.

Према закону, без сагласности Исламске заједнице ниједан месџид не може бити основан, истиче и додаје да су стога они и регистровани као невладине организације.

"Церић је данас, уз Муамера Зукорлића, главног муфтију Мешихата Исламске заједнице у Србији, најгласнији опонент Кавазовићу. Противљење политици Кавазовића они су показали и приликом иницијативе о укидању вехабијских џемата и месџида", истакао је Ћеранић.

Он је додао да са вехабијским лидерима у име Исламске заједнице у БиХ преговарају имами и муфтије, а након истека рока који је Кавазовић јавно саопштио, 1. марта, онима који се не повинују забрани илегалног верског рада, бавиће се институције БиХ.

"Преостало је још непун месец дана да видимо какво ће реаговање код вехабијских идеолога изазвати очекивана акција надлежних институција БиХ", навео је Ћеранић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије