Председница Хрватске помиловала тајкуна

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић помиловала је 25 особа, међу којима и тајкуна Леона Сулића, који је осуђен због привредног криминала, објавили су хрватски медији.

Реч је о бившем директору фирме "Кроација бас", који важи за особу блиску владајућој Хрватској демократској заједници (ХДЗ) из које долази и хрватска председница.

Како су објавили медији, председница је помиловала Сулића на предлог Комисије за помиловања због његовог нарушеног здравственог стања.

"Немојте ме ништа питати. Нећу вам о томе ништа говорити. Питајте неког другог", рекао је Сулић за портал Телеграф.

Према писању портала, Министарство правосуђа противило се помиловању контроверзног тајкуна, као и већини помиловања која су тражена током прошле године. Њихово мишљење није обавезујуће.

Сулићу је опроштен део казне на коју је осуђен због привредног криминала. Реч је о казни од 22 месеца затвора, јер је 2000. искористио своје функције председника Надзорног одбора "Транскроације" и директора "Кроација баса" да би дошао до стана у Загребу вредног око 600.000 куна (око 80.000 евра).

Медији подсећају да је Сулић у више случаја осуђен за малверзације из времена док је био на челу "Кроација баса". Највећу казну је добио због извлачења око два милиона евра из те фирме због чега је осуђен на пет година затвора.

После изрицања прве пресуде 2005, Сулић је побегао из Хрватске, а после две године вратио се у земљу, уочи изрицања пресуде у поновљеном суђењу.

Према писању Телеграфа, нову Комисију за помиловања коју је Колинда Грабар Китаровић именовала средином прошле године дочекали су бројни заостаци, а нови сазив је досад решио око 400 молби за помиловања.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас за регионалну телевизију Н1 да не би помиловао Сулића.

Јосиповић је нагласио да у његовом председничком мандату није било помиловања осуђених за тешка убиства, силовања и привредни криминал.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије