Иванић: Додик треба да каже да одустаје од првог референдума

Српски члан Председниства БиХ Младен Иванић каже да постоји најава да би референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, који је заказан, могао бити замењен рефрендумом о Дану Републике.

"Ако се иде на други, онда мислим да (председник РС Милорад) Додик треба јасно да каже да одустаје од првог. Или да обави тај први који је обећао, па да онда разговарамо о другом, о Дану Републике", навео је Младен Иванић у интервјуу бањалучким Независним новинама.

Не би, сматра Иванић, било коректно да други референдум стави заједно или пре онога који је обећао.

"Ја немам ништа против референдума за 9. јануар, али мислим да питање треба да буде да се грађани изјасне да ли су за то да се 9. јануар слави као Дан Републике", навео је Иванић.

Упитан како би бошњачким и хрватским суграђанима у РС једноставним речима објаснио да 9. јануар није уперен против њих, Иванић каже да мисли да већина њих с тим никада није ни имала проблем.

"Проблем имају неки политичари из ФБиХ који то користе да би се приказали великим 'браниоцима' свог народа", казао је Иванић.

На питање да ли је реч о Бакиру Изетбеговићу, Иванић је казао: "Од Изетбеговића, па надаље".

"Оно што сам ја видио, људи апсолутно нису имали никакав проблем с тим датумом. Начин на који је он био прослављан протеклих година није никога вређао. Мислим да ово што се десило представља линију која се није могла прећи и мислим да је била врло погрешна. Истина, иницијатива је донесена прије него што смо ми дошли у власт. Верујем да се већ код одлуке о грбу и химни могло реаговати. Зашто СНСД није реаговао, не знам. Што се мене тиче, оваква реакција требало је да буде већ тада", рекао је Иванић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије