Разговор Ђукановића са опозицијом, нови сусрет у петак

Црногорски премијер Мило Ђукановић разговарао је са лидерима парламентарних странака у оквиру дијалога о изградњи изборног поверења на којем је додатно појаснио понуду опозицији коју је саопштио на седници на којој се гласало о поверењу његовом кабинету.

Нови састанак је заказан за петак када ће се, како је рекао Ђукановић, изјаснити и о другим понудима пошто их прочита, преноси РТЦГ.

Ђукановић је, након састанка, рекао да су и представници других партија имали своје предлоге који ће бити размотрени до петка. Оценио да је састанак био успешан.

Демократа Алекса Бечић је напустио састанак, а новинарима је рекао да је тема, како је објаснио, реконструкција владе, а његова странка жели искључио нову владу.

"Свако учешће у овој влади је давање подршке ономе што се десило у Скупштини приликом гласања о поверењу влади и зато Демократе неће да учествују у томе", рекао је Бечић.

Навео је, међутим, да Демократе неће бити ни препрека, ако се опозиција договори са премијером о неком новом моделу владе.

"Понудили смо нестраначку владу, али смо саопштили и да нећемо бити препрека за формирање прелазне владе. План двојца - Ђукановић и Пајовић (Позитивна Црна Гора која је дала подршку премијеру) за нас је неприхватљив. Понављам у реконструкцији владе нећемо учествовати и то је ствар принципа", поручио је Бечић.

Састанку није присуствовао представник Демократског фронта.

Премијер Мило Ђукановић позвао је раније све партије парламентарне опозиције да уђу у владу и, преузимањем дела одговорности, помогну да држава учврсти стабилност и добије кредибилну власт након избора.

УРА, Демос и Социјалдемократска партија (СДП) на састанку су дали своју понуду.

"Нисмо се упознали са садржином тих текстова које су припремиле три партије. Њихов приступ је продубљенији, не прича се само о министарствима већ раду државних органа који су на подминистарском нивоу. Постоји могућност да разговарамо и договоримо имплементацију модела, али не могу изнети дефинитивну оцену о тој понуди јер треба детаљно да је прочитам", навео је Ђукановић.

На питање да ли је то предлог реконструкције или образовање нове владе, Ђукановић је рекао да је за њега ситуација јасна. "Влада је добила поверење у парламенту, то питајте њих", додао је Ђукановић.

Лидер СНП-а Срђан Милић је након састанка поручио да би волео да се уведе правило да састанци буду јавни.

"Онда бисмо лако закључили да смо имали широку расправу, а основа свега је шта је понуђено на тему прелазне владе. Оно што сам чуо у парламенту и данас од председника владе у вези са његовом понудом за мене је неприхватљиво", рекао је Милић.

Како је додао, не ради се о неком тек тако потезу већ је, сматра, премијер пре него што се гласало о његовој влади понудио концепт прелазне владе.

"Чини ми се да се уз вољу да се дође до решења код неких постоји потреба да уколико се до њега не дође то искористи у предизборној кампањи", оценио је Милић.

Лидер Демоса Миодраг Лекић је поручио да је тај покрет отворен за дијалог и компромисе.

"Извршен је удар изгласавањем поверења влади. Тај догађај је био удар на рад парламента па смо били у компликованијој ситуацији. У сваком случају стоји чињеница да влада има легитимитет, иако изгласавање има видне елементе корупције", рекао је Лекић.

Како је додао, ако још постоје могућности неких мостова, Демос ће томе допринети.

"Питање је формалног карактера каква ће бити наша влада. Желимо да тамо где се деловало противзаконито, отклонимо недостатке", закључио је Лекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије