Хрватска, захтев за оставку и министра културе

Министар културе у влади Тихомира Орешковића, Златко Хасанбеговић самоиницијативно је разрешио Комисију за непрофитне медије због чега се тражи његова оставка.

Министар културе Златко Хасанбеговићи је најавио ревизију уговора који су непрофитни медији потписали с Министарством културе, а тим поводом огласила се и Мрежа еманципације Е-нет која због тога тражи његову смену. 

Хасанбеговић је у среду је, без објашњења и мимо правилника, разрешио стручну Комисију за непрофитне медије и најавио ревизију уговора који су непрофитни медији потписали с Министарством културе, чиме је доведен у питање њихов опстанак, наводи та мрежа.

У јавности се уз то, како се наводи, покушава створити слика да непрофитни медији представљају "ухлебље" и "доколичарски културни агитпроп" који троши милионе куна порезних обвезника, што је далеко од истине.

"Будући да ову одлуку министра културе, али и његове јавне иступе сматрамо грубим насртајем на медијске слободе, Мрежа еманципације Е-нет - у којој су непрофитни медији тражи од премијера Тихомира Орешковића хитну смену министра Хасанбеговића", наводи се у отвореном писму премијеру.

Мрежа истовремено позива грађане да их у том захтеву подрже.

Иначе, у отвореном писму премијеру Орешковићу се, између осталог, наводи да због негирања суштине Устава Хрватске, ширења говора мржње, најаве цензуре и прогона новинара, противзаконитих и недемократских одлука, најаве обрачуна с политичким неистомишљеницима те обрачуна с редакцијама непрофитних медија, захтевамо да одмах смените министра културе Златка Хасанбеговића.

"Непрофитни медији баве се истраживачким новинарством, које је готово ишчезло из хрватског медијског простора и које је гарант очувања владавине права. Непрофитни медији у укупним приходима свих хрватских медија суделују с нешто мање од један посто. Међутим број запослених у непрофитним медијима чини три посто хрватских медијских професионалаца. У непрофитним медијима раде новинари који су остали без посла у комерцијалним медијима", додаје се на крају саопштења. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије