Македонија, међународна заједница одлучује да ли избори могу бити у априлу

Међународна заједница ће одлучити да ли Македонија испуњава услове да 24. априла бира нови парламент, рекли су шеф Делегације Европске уније Аиво Орав и амерички амбасадор Џес Бејли.

Њих двојица су се састали са Емилом Димитриевим, премијером који би требало да припреми изборе, којем су још једном ставили до знања да испуњавање Договора из Пржина има кључну улогу за спровођење кредибилних избора.

Орав и Бејли су лидерима четири странке, које су потписале договор из Пржина о превазилажењу политичке кризе, доставили писмо с критеријумима који треба да се испуне.

Тачке које треба да прођу међународни филтер су рад Државне изборне комисије, медијске реформе и одвајање државних и партијских активности. Ипак, како наводе македонски медији, последњу реч о датуму избора ипак ће дати македонски политички лидери.

Председик највеће опозиционе странке Социјалдемократког савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев оценио је да 24. априла неће бити избора које су заказале странке владајуће коалиције ВМРО ДПМНЕ и ДУИ.

"Избора неће бити 24. априла. СДСМ је довољно снажан да не буде само неми посматрач једностраних одлука владајућих партија", рекао је он на конференцији за новинаре.

Заев је рекао да нема времене да се до 24. априла припреме кредибилни избори и истакао да постоје законске могућности да избори буду померени и да буду одржани 5. јуна или 5. јула.

Македонски премијер Емил Димитриев је поновио да је убеђен да се ванредни парламентарни избори могу одржати 24. априла без тога да их ико оспори.

Димитриев је рекао да има довољно времена и простора да се реализују све обавезе из пржинског договора, односно да се на време прочисти изборни списак и да се регулише медијска сфере према европском законодавству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије