Приступни преговори НАТО са ЦГ средином фебруара

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је на конференцији за медије, на којој је представио редовни Годишњи извешšтај, да ће приступни преговори са Црном Гором почети средином фебруара.

"Током 2015. донели смо јошš једну ваžну одлуку која ће унапредити стабилност на Западном Балкану. Формално смо позвали Црну Гору да отпочне разговоре како би постала 29. чланица НАТО. Приступни преговори почеће средином фебруара. Тиме се šаље јасан сигнал онима који жžеле НАТО чланство да су врата Алијансе отворена", рекао је Столтенберг, преноси РТЦГ.

Он је подсетио да је у децембру, НАТО позвао Црну Гору да започне преговоре о придружžивању Алијанси, потврђујући напредак који је та земља направила и демонстрирајући žжељу и привржžеност политици Отворених врата Алијансе.

"У циљу достизања сва три основна циља Алијансе - заједничка одбрана, реšавање кризних ситуација и колективна безбедност - од велике је ваžности да НАТО има не само праву политику, способност и односе, него и да структуре које то подрžавају функциониšу и слуžе сврси. У том циљу у 2015. години НАТО наставља да се прилагођава, као институција, и имплементира реформе у свом цивилном и војном сегменту структуре да би осигурали модерну, ефикасну и одговорну институцију", казао је Столтенберг, преноси РТЦГ.

Он је подсетио да се од формирања 1949. године, НАТО чланство повећао са 12 на 28 чланица, и то у šест рунди проšирења.

У наставку извеšтаја Генерални секретар је истакао да је 2015. показала да "нестабилност у иностранству директно утиче на безбедност код куће, али такође показује да Алијанса реагује на то".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара