Хрватски министар бранитеља Мијо Црноја поднео оставку

После шест дана од избора на функцију, нови хрватски министар бранитеља Мијо Црноја поднео је оставку. "Не желим да будем проблем због ког хрватска држава не би кренула набоље", поручио је Црноја.

Мијо Црноја је у изјави новинарима пред Банским дворима, након вишесатног састанка с премијером Toмиславом Орешковићем и потпредседницима Томиславом Карамарком и Божом Петровим, рекао да је све документе предочио хрватској Влади и правним експертима који су оценили да нема никакве кривице које су му медији ставили на терет.

"Међутим, ја не желим бити терет овој Влади, не желим бити проблем због ког хрватска влада не би успела и хрватска држава кренула набоље, и премијеру Орешковићу дао сам оставку", рекао је Црноја и поздравио све хрватске бранитеље.

На друга питања Црноја није желео да одговара. На оставку хрватског министра бранитеља реаговали су Орешковић, као и представник Моста Мирослав Имић.

О судбини контроверзног министра бранитеља одлучивало се од јуче после подне на маратонском састанку премијера Орешковића с потпредседницима владе и лидерима владајуће коалиције Томислава Карамарка (ХДЗ) и Боже Петрова (Моста).

На састанку је био и Црноја, који је и био Карамарков избор за министра. Консултовани су и правни стручњаци, али одлука није донета, па су састанци настављени и данас вишесатним консултацијама са стручњацима изван владе.

Раније данас, Карамарко је изјавио да ће ветерани заратити ако Црноја буде смењен. Мост је тражио смену министра, док је једна струја ХДЗ-а чврсто била уз њега.

За ових неколико дана колико је био министар, Црноја је у јавности подигао велику прашину, поготово најавом да ће направити регистар "агресора и издајника" Хрватске.

"Ако се неко огрешио о законе Рeпублике Хрватске и ако је издао националне интересе, нема разлога да се не нађе у регистру", навео је Црноја у емисији Ветерани мира на ХРТ-у.

Црноја је тада Хрватској радио-телевизији приговорио што нема "довољно домољубних филмова".

"Ниједан филм досад није снимљен о рату и бранитељима у позитивном контексту... ХРТ-у мора бити обавеза и дужност да ради такве филмове и промовише циљеве за које су гинули бранитељи широм Хрватске", рекао је Црноја. 

Ове изјаве узбуркале су јавност, па је Колектив СКРОЗ предухитрио Црноју у намери да састави регистар, и на интернету направио страницу на коју су могли да се упишу наводни "издајници".

Будући да се на листи могло уписати било које име, појавила су се имена и актуелних званичника, међу којима и Томислава Карамарка и Боже Петрова. 

Странке опозиционе коалиције окупљене око Социјалдемократске партије (СДП) послале су у среду у саборску процедуру предлог да се покрене питање поверења Црноји.

Предлог је потписао 51 посланик, а према пословнику парламента, захтев је одмах стављен на дневни ред.

У захтеву опозиције се наводи да је Црноја пријављен на лажној адреси да би избегао плаћање пореза, да је за градњу куће 2009. добио наменски кредит од 56.000 евра од Министарства бранитеља, а градњу није ни почео.

Наводи се и да Црноја у власништву има стан у Загребу, па да је нејасно како је остварио право на стамбени кредит, али и на даровано земљиште у Самобору у којему не живи, али има пријављену адресу.

Опозиција је у захтеву навела да је Црноја од града Самобора добио земљиште за изградњу куће, уз обавезу да је у року од три године изгради до одређеног нивоа изградње, што није учинио. Услов у уговору је био да земљиште врати ако то у предвиђеном року не направи.

Наводе и његово учешће у тучи због које је кривично пријављиван, као и наводно насилничко понашање према самохраној мајци.

Аналитичари оцењују да је ова афера ослабила владу већ на почетку њеног мандата и, без обзира на коначан исход, показала слабост премијера Орешковића и владајуће коалиције састављене од ХДЗ и Моста. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара