Ковач: Позитиван и конструктиван став према Србији

Нови министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач најавио је да ће радити на санирању и јачању односа са суседима, а што се тиче Србије истакао да ће имати отворен, позитиван и конструктиван став, али ће инсистирати на решавању нерешених питања, посебно судбине несталих.

Миро Ковач је за Хину рекао да стање у односима са суседима мора да се побољша. Додаје да су се односи са неким суседним земљама - Словенијом, Мађарском и Србијом услед избегличке кризе погоршали.

"Било је пуно вике, галаме, пропуста прошле године када је кренуо избеглички талас према Хрватској. Један од приоритета хрватске спољне политике је санирање, тј. јачање односа са суседима", рекао је нови шеф хрватске дипломатије.

Говорећи о односима са Србијом, Ковач је истакао да ће имати отворен, позитиван и конструктиван став, да се радује јачању трговинске размене, али да ће инсистирати на решавању нерешених питања, посебно судбине несталих.

"Уверен сам да ће српска страна увидети да без решења тих питања из рата не може бити здравих темеља за добре односе у будућности", навео је Ковач.

Каже да "ако будемо искрени и отворени једни према другима, имаћемо врло скоро резултате на том плану".

Према његовим речима, знак да Београд жели да гради здраве, добросуседске односе биће решавање заступљености хрватске мањине у српском парламенту.

"Српска мањина има три посланика у Хрватском сабору, а у Народној скупштини Србије немамо ниједног посланика хрватске мањине иако од 2004. имамо међудржавни споразум о заштити својих националних мањина", подсетио је Ковач.

Каже да ту нешто није у реду и да колегама у Србији мора да се каже - "идемо то да решимо".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара