Линта тражи да хрватски званичници осуде протест у Загребу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од највиших хрватских званичника да јавно осуде протест због забране рада ТВ Z1, и да од надлежних институција затраже да поднесу кривичне пријаве против свих оних који шире мржњу и подстичу на насиље према Србима.

Миодраг Линта је у саопштењу најоштрије осудио протест у Загребу због тродневне забране рада локалне ТВ Z1, на којој је новинар Марко Јурич ширио мржњу и подстицао на насиље према Србима у Хрватској, оцењујући да је у питању протест проусташки оријентисаних бранитеља.

Сматра да се у Хрватској све отвореније рехабилитује усташки покрет и Анте Павелић, због чега се преостали Срби осећају све више угрожено и забринуто за своју безбедност.

Линта позива председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић, председника и заменика председника Владе Тихомира Орешковића и Томислава Карамарка да јавно осуде проусташки скуп испред Агенције за електронске медије, као и да затраже оставке министара Мије Црноје и Златка Хасанбеговића и потпредседника Хрватског сабора Ивана Тепеша.

Линта је позвао Грабар Китаровић, Орешковића и Карамарка да јавно затраже да надлежне институције поднесу кривичне пријаве свих оних који шире мржњу и подстичу на насиље према Србима, наводећи да је за то дело предвиђена казна од три године.

У саопштењу се подсећа да су у Загребу протеклих дана демонстранти узвикивали усташку паролу "За дом спремни", носили транспаренте "Стоп четницима у Хрватској" и позивали на протеривање председнице Савета за електонске медије Мирјане Ракић из Хрватске у Србију, јер је по националности Српкиња.

Линта подсећа да је у протесној шетњи био и потпредседник Хрватског сабора Иван Тепеш, који је председник Хрватске странке права Анте Старчевић и коалициони партнер Хрватске демократске заједнице.

Тврди да је Тепеш отворени следбеник Анте Павелића, јер не види ништа спорно у усташком поздраву "За дом спремни", тражи лустрацију за убијене усташе у Блајбургу, сматра да је антифашизам флоскула и предлаже да се направи регистар агресора.

"Усташе се сматрају борцима за хрватску слободу, а не злочинцима који су осрамотили хрватски народ због почињеног геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима", истакао је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара