Свакодневни покличи "За дом спремни" у центру Загреба

Након избора нове хрватске владе, Загребом су се више пута могли чути усташки повици "За дом спремни", а полиција није реаговала нити је било кога привела и казнила.

Загребачка полиција је потврдила, наиме, да су учесници јучерашњег протеста против гашења телевизије Z1, на којој је новинар Марко Јурич у емисији Марков трг изрекао говор мржње на рачун српског народа, било узвикивања "За дом спремни", али да нико није приведен јер их је, како објашњавају, било превише.

"На протесту одржаном испред и у широј зони Агенције за електронске медије у Јагићевој улици, окупило се између 4.000 и 5.000 демонстраната. Током протеста, неки су краће време узвикивали 'За дом спремни'", стоји у одговору Полицијске управе Загреба порталу Индеx.хр.

Даље се наводи да због великог броја демонстраната особе које су узвикивале овај усташки поздрав коришћен у време усташке творевине НДХ нису идентификоване па стога ни кажње.

Скуп је, како се наводи, био уредно пријављен полицији.

Донедавни министар унутрашњих послова Ранко Остојић за Индекс каже да је полиција дужна да поступи по закону, као и Државно тужилаштво.

"Очекујем да пријаве починитеље тих прекршаја, али и могућих казнених дела. Од пријаве јавног окупљања, до говора мржње као и узвикивања 'За дом спремни'. Полиција сигурно има видео-материјале, а Тужилаштво снимке из јавно доступних извора", рекао је Остојић.

Током јучерашњег протеста због привремене забране рада локалне телевизије Z1 демонстранти су дошли до седишта Агенције за електронске медије, а на челу колоне је био транспарент "1991. борба за слободу Хрватске, 2016. борба за слободу говора".

Z1 је кажњен тродневном обуставом рада јер је уредник и водитељ Марко Јурич у једној од емисија поручио свима који шетају Цветним тргом да буду опрезни у близини православне цркве у којој, како је рекао, столују четнички викари спремни на клање.

Два дана након избора нове владе два пута су се могли чути узвици "За дом спремни", констатује загребачки портал – на поменутом протесту и дан раније испред зграде Министарства бранитеља након што је своју министарску позицију напустио Фред Матић и препустио је наследнику Мији Црноју.

Бранитељи су узвикивали такве поклике од среће због, како се наводи, доласка новог министра бранитеља Мије Црноја, за којег је Индекс открио да је лажно пријавио пребивалиште и тако избегао плаћање пореза, а уз то је откривен још низ недела као што је претња другој особи и привођење у Реметинец због физичког насиља.

Иначе, најпознатији случај у Хрватској био је када је фудбалер Џо Шимунић, који је због поклика "За дом спремни" на фудбалском терену кажњен са 5.000 куна са образложењем да тај поздрав симболизује званични поздрав из времена тоталитарног режима НДХ, односно да као такав представља манифестацију расистичке идеологије, презир према другим људима због њихове верске и етничке припадности, али и тривијализовање жртава злочина против човечности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара