ФПО: Свим народима право да суверено обликују своју будућност

Шеф делегације Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Европском парламенту Харалд Вилимски оценио је да сваки народ, а тако и српски у Босни и Херцеговини, мора имати право на суверено обликовање своје будућности.

Вилимски је, у изјави Танјугу поводом присуства прослави Дана РС у Бањалуци, рекао да ФПО жели да помогне очувању Републике Српске.

Истакао је да ФПО веже дугогодишње пријатељство са Србима и са председником РС Милорадом Додиком.

Рекавши да се ФПО залаже за Европу региона, суверених држава, а тако и РС, он је констатовао да то није могуће у актуелној ЕУ, која се тренутно мења.

Потпредседник фракције "Европске странке народа" у Европском парламенту је
указао да се у многим државама ЕУ мењају политичке већине, да се класични системи социјалдемократске и конзервативне власти урушавају и да на њихово место долазе нови који ће признати значај народа и држава.

Вилимски је казао да подржава власти у РС у напорима да се не мења Устав БиХ, који се ослања на Дејтонски споразум.

"Мислим да сваки народ мора имати право на аутономију и да суверено ради на својој будућности", нагласио је Вилимски.

ФПО, како је истакао, се залаже за модел који признаје културама и нацијама сувереност и аутономију, за Европу пријатељства и позитивне будућности, а не Европу по узору на САД.

Према његовим речима, мораће се прихватити да постоје Срби који желе да очувају свој суверенитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије