Активисти намеравају да исеку ограду на словеначко-хрватској граници

Група активиста "Исецимо ограду" намерава да за викенд спроведе акцију пресецања ограде на словеначко-хрватској граници, преноси бечки дневник "Стандард".

Активиста у групи "Исецимо ограду", коју организује левичарска партија "Раднички фронт", активна је преко Фејсбука и указује на штету коју је ограда нанела по животињски свет. 

"Желимо да заједно са пријатељима у Словенији и другим људима пресечемо граничну ограду и уклонимо бодљикаву жицу", рекао је Марко С. из Загреба за Стандард.

Додаје да је бодљикава жица оштра и да се животиње у њу упетљају, исеку и искрваре.

Каже да је оно што га више узнемирава јесте чињеница да ограда није у сагласности са данашњом Европом и њеним вредностима и подсећа на већ давна времена.

"Стандард" подсећа да је последњи пут видљива граница између Словеније и Хрватске постојала за време италијанских фашиста.

Ограда је постављена само да би злоупотребио осећај несигурности грађана и поене прикупила десна политичка сцена, сматра Марко.

Словеначки активисти против ограде долазе пре свега из пограничног региона Дољенска и Приморска, али је већина из Хрватске, како објашњава словеначки политиколог Марко Ловец бечком дневнику.

Они су, како је подсетио, већ више пута ограду из симболичних разлога пресецали, а за време божићних празника су делове ограде постављали на више мостова у Словенији и тако затворили пролаз за пешаке, како би показали шта представља ограда за становнике пограничног региона.

Већина Словенаца, подсећа "Стандард", јесте за постављање ограде, показују последња истраживања, а све политичке партије, изузев "Уједињене левице", подржавају мере обезбеђивања граница, за разлику од интелектуалаца и коментатора који се критички изјашњавају.

"Док се талас избеглица наставља, ограда служи само као мера застрашивања и претње према Хрватској и другим државама на југу. Она показује мигрантима да не могу наставити путовање и да ће бити враћани, као и да ће проблем других држава бити ако не успоставе рестриктивни гранични режим", рекао је Ловрец.

"Стандард" наводи да је мађарска ограда, која је далеко херметички затворенија него словеначка, изазвала последице за поједине Европљане са Балкана.

Многи грађани земаља Југоисточне Европе путују као туристи у земље ЕУ и тамо раде на црно, а до сада су то лако чинили, јер су се, након истека 90 дана, колико имају право легалног боравка, враћали преко зелене границе, што сада више није могуће.

"Стандард" истиче да се из те чињенице у Мађарској развио "бизнис".

Према изјавама, које је лист прикупио, мађарски цариници тренутно узимају 800 евра за пуштање илегалних радника, након истека 90 дана легалног боравка у ЕУ, преко границе у Србију уз печат са лажним датумом.

Радници на црно се, како тврди лист, превозе у посебно за то предвиђене аутобусе, којима се превозе преко границе у Србију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије