Иванић: Непримерен потез Уставног суда БиХ

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је одлука о неуставности обележавања 9. јануара као Дана Републике непотребан и непримерен потез бошњачких политичара који је БиХ вратио далеко уназад, као и да РС има механизме којима ће "заобићи" ту одлуку.

Српска ће наставити да слави 9. јануар као Дан Републике, нагасио је Иванић.

"Одлуку су донели два Бошњака и три странца у Уставном суду и то није први пут, неколико пута је суд доносио такве одлуке, али је овом прешао меру и имамо механизме како ћемо ту одлуку заобићи и наставити да славимо 9. јануар као свој празник", рекао је Иванић за ТВ Пинк.

Уз напомену да је РС настала пре 24 године, пре рата, Иванић је рекао да је циљ те одлуке да се створи осећај како је она настала након рата и као производ тог рата.

РС, према његовим речима, може да направи једноставан потез, донесе закон о светковинама који ће имати исти садржај, у коме ће опет 9. јануар да се слави.

"Тако се можемо играти 100 година. Ми немамо намеру да одустајемо од 9. јануара и српски народ може бити миран, ми ћемо 9. јануар славити докле нас има", рекао је Иванић.

Иванић је додао да су све партије из РС након те одлуке поднеле предлог закона којим се предвиђа елиминисање старих судија, да не очекује да ће то ићи тако једноставно и да ће Бошњаци одбијати то, али да РС има механизме којима може "зауставити неке ствари које њима одговарају" и тако покушати да направи компромис.

Говорећи о односу са Србијом, Иванић је рекао да је добра сарадња Србије и РС предуслов стабилне БиХ.

"Да није тако то би произвело огромне страхове и тензије и БиХ не би била стабилна. То је предуслов и добрих односа Србије и БиХ, власт Србије је заузела природан став", рекао је Иванић.

Упитан за коментар председника Србије Томислава Николића на његов рад, Иванић је рекао да је мишљења да институције у Србији не треба да имају фаворите у РС.

"Не треба нас делити, свака власт у Србији треба на једнак начин да третира све грађане. Превише су Срби имали подела и зато ћу оћутати иако бих имао пуно рећи", казао је Иванић.

Са премијером Србије Александром Вучићем је, објаснио је, пре неколико дана разговарао о будућим аспектима сарадње, будући да РС и Србија имају заједничке интересе у разним областима, попут срадње у војној области, туризма, инфраструктуре.

"Разговарали смо о тим стварима, о сарадњи и са РС и са БиХ. Интерес Србије је стабилна ситуација у региону и треба да има коректне односе и са Сарајевом и да јасно стане иза РС када за то постоје разлози, јер нема нико ко ће стати иза нас", навео је Иванић.

Он је такође рекао да су Босна и Херцеговина на раскршћу када се одлучује хоће ли се окренути будућности и поднети апликацију за кандидатуру за чланство у ЕУ или ће се она поново вратити у сукобе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије