Хрватска преговара са Норвешком о куповини ракетног система

Хрватска преговара са Норвешком о набавци ракетног система НАСАМС за потребе својих оружаних снага, тврди специјализовани хрватски магазин Дефендер.

Дефендер наводи да су званичници Оружаних снага Хрватске током недавне посете Норвешкој прикупили информације о систему НАСАМС средњег домета, који је проглашен вишком у тој земљи.

Главни и одговорни уредник хрватског магазина Дефендер Марко Ћустић рекао је да још није донета одлука који ће ракетни систем средњег домета бити набављен, али да се први пут конкретно помиње одређена врста ракета.

Ћустић је указао да је веза Хрватске и Норвешке, односно информације о доступности ракетног система средњег домета, фирма "Конгсберг", која има добре односе са Загребом.

Наиме, у фабрици "Ђура Ђаковић", рекао је Ћустић, ускоро би могла да почне производња делова за "ватрену станицу" на оклопним возилима "Конгсберга" а за потребе америчке војске.

"То ће бити велики посао и успех ако се оствари овај пословни подухват са норвешким партнером", рекао је Ћустић.

Указао је да постоји потреба да Хрватска набави ракетни систем средњег домета, јер га она у овом тренутку нема. "Постоји потреба да се допуни ваздушна одбрана. То је у складу са стартегијама оружаних снага и НАТО", истакао је Ћустић.

Иницијална конфигурација за потребе Оружаних снага Хрватске садржи одређени број лансирних јединица, од којих се свака састоји од система за управљање ватреном паљбом, радара, два до четири лансера са по шест ракета АМРААМ, али и одређеног броја возила и опреме за подршку.

Оквирна цена такве конфигурације с ракетама, према Дефендеру, кошта између 120 и 180 милиона долара.

То је, како наводи магазин, најозбиљнија опција која се разматра у вези са набавком система противваздушне одбране средњег домета.

Оружане снаге Хрватске су уласком у НАТО постале део интегрисаног система ваздушне и ракетне одбране војне алијансе, па је у циљу испуњавања преузетих обавеза набављена одговарајућа опрема како би хрватске снаге у том делу могле да функционишу на идентичан начин као и остале чланице НАТО-а.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије