Ђукановићева Влада "на провери" 21. јануара?

Изгласавање поверења црногорској влади ће се догодити највероватније 21. јануара, а одлуку о томе донеће парламент истог датума, којој неће присуствовати представници опозиционог Демократског фронта.

Након добијања позивнице за НАТО стекли су се услови да се на Уставом предвиђени начин провери политички легитимитет владе и да се политичким партијама, које сматрају да влада нема подршку парламентарне већине, пружи прилика да гласањем против делегитимишу актуелну извршну власт у држави, наводи се у захтеву за гласање о поверењу влади, који је потписао премијер Мило Ђукановић.

Ђукановић у захтеву подсећа да је садашња извршна власт изабрана 4. децембра 2012. године, као коалициона влада, гласовима парламентарне већине коалиције формиране уочи и након последњих парламентарних избора у Црној Гори.

"Међутим, у већем делу протеклог трогодишњег мандата, посебно након председничких избора 2013. године, није било јасне и континуиране политичке подршке те парламентарне већине влади, која је њеном вољом изабрана. Таква промена односа међу парламентарним партијама замаглила је јасну линију одговорности између власти и опозиције у парламенту. Такође је угрозила и Уставом прописани модел поделе власти, и на крају угрозила оптималну функционалност владе, тиме и политичког система у целини", навео је Ђукановић.

Према речима црногорског премијера, криза у односима ДПС-а и СДП-а кулминирала је оценама да је постојећа влада техничка и да је њено трајање политички рационално до тренутка доношења одлуке о позиву Црне Горе за учлањење у НАТО.

"Како је тај најважнији приоритет државне политике Црне Горе у 2015. години успешно обављен, стекли су се услови да се на Уставом предвиђени начин провери политички легитимитет ове владе и да се политичким партијама, које сматрају да 40. влада Црне Горе нема подршку парламентарне већине, пружи прилика да гласањем против делегитимишу актуелну извршну власт у држави", пише у Ђукановићевом захтеву.

Питање поверења, како додаје, влада поставља са жељом да покаже одговоран однос према изборној вољи грађана на парламентарним изборима 2012. године, навео је он.

То је, додаје, примерена одговорност након што су током последњих година саопштене тешке политичке оцене о раду владе и од стране једног коалиционог партнера који је конституент Владе Црне Горе од 1998.

"На основу изложеног, влада је одлучила да у Скупштини Црне Горе постави питање свог поверења", наводи Ђукановић у захтеву упућеном парламенту.

Гласање о поверењу влади требало би да дође на дневни ред Скупштине у другој половини јануара. Да би актуелна извршна власт задобила поверење да настави са радом, неопходна је подршка 41 посланика, односно већине од укупног броја представника народа, стоји у писму.

Посланик Социјалдемократске партије (СДП), мање чланице владајуће коалиције, Џавид Шабовић казао је да његова партија још није одлучила како ће гласати на седници парламента на којој ће се расправљати о поверењу влади, али истиче како је сигуран да ће "СДП бити јединствен у својој одлуци”".

Одлука премијера Мила Ђукановића да у најскорије време у парламенту покрене питање поверења својој влади, важан је политички тренутак, сматра један од лидера ДФ-а и председник "Покрета за промене" Небојша Медојевић.

Без обзира на ту чињеницу, Демократски фронт се неће вратити у парламент када на дневном реду буде питање поверења Влади.

"То је нешто о чему још нисмо разговарали, али је став Демократског фронта познат. Наш глас и није потребан, јер ће тамо бити они који ће гласати за поверење. Поверење не зависи од ДФ, јер постоји 41 посланик који ће подржати Владу. На седници треба да буду они који ће подржати владу, а ми то сигурно нисмо", казао је Медојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара