Карамарко: Милановић нас је са свима посвађао

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко, који ће у новој хрватској влади бити потпредседник са овлашћењима заменика премијера, коментарисао је изјаву српског министра Ивице Дачића, који је раније данас рекао да с новом владом у Загребу очекује боље односе двеју држава, истакавши да су Хрватској у интересу бољи односи са Србијом.

"Милановић нас је са свима посвађао. И унутар ЕУ и са суседима. Није добро оно што се досад радило и биће пуно боље. Мени је у интересу да са Србијом имамо добре односе. Морамо решити неке ствари попут питања 'Олује'. Ово насилно наметање ћирилице крши члан осам уставног закона о националним мањинама. Вуковар је наша отворена рана и имамо посебан сензибилитет. Морамо бити јако суптилни", закључио је Карамарко.

Потпредседник нове хрватске владе биће и лидер независне листе Мост Божо Петров, договорено је на данашњем састанку двојице лидера.

"Слажемо се с рационализацијом министарстава и неких агенција. Битно је дефинисати време у којем ће се то спровести. Постоји простор и ми се слажемо да се тај део треба спровести", рекао је Карамарко.

Петров није хтео да прецизира колико министарстава жели Мост, пренели су хрватски медији.

"Инсистираћемо на одређеним министарствима за која имамо стручне особе. Битно је на леп начин обавити преговоре, тако да бих оставио тај део отвореним. Рекли смо за које ресоре сматрамо да имамо стручне особе. Знамо да нам је важан ресор МУП-а и правосуђа. Желимо да се обрачунамо с рак-ранама хрватског друштва. Верујемо у подршку друге стране", рекао је Петров.

Карамарко је напоменуо да не траже ресор МУП-а зато што ХДЗ нема квалитетан кадар за ту позицију.

"Сматрамо да је наш улазак у политику био испровоциран одређеним појавама и аномалијама у хрватском друштву, које је требало решити. Важно нам је било и спровести реформе. Осим реформе јавне управе, остају још две које желимо да спроведемо", рекао је Карамарко.

Председник ХДЗ-а је рекао да су на састанку говорили о редукцији броја министарстава.

"Ишли смо у редукцију броја министарстава, али не бих говорио о којим министарствима је реч. Предвиђено је седам плус једно ново министарство. Слажем се да је ово био добар оквир за разговор. Ово је реформски захват. Нећемо моћи да направимо све у 15 дана, али мислим да ћемо кренути у те реформе. Већ након прве седнице Сабора, након 18. јануара", рекао је Карамарко.

"Зна се ко је покретао борбу против криминала у овој држави. Морам да признам да сам задовољан тоном и оним како смо разговарали. Можемо закључити да и једни и други желимо реформе. Немојмо обећавати оно што не можемо да направимо за 15 дана", рекао је Карамарко и додао да нема уцена ни потцењивања кад се прича о ресорима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара