Додик: Дан Републике Српске установљен пре Дејтона

Република Српска се спрема да обележи 9. јануар, Дан тог ентитета, а председник Српске Милорад Додик каже да у вези с тим постоји консензус свих политичких странака у Републици Српској.

То, према Додиковим речима, говори о томе колико је тaj дан важан за Републику Српску.

“То није питање одмеравања моћи ни снаге него се ради о покуšшају редефинисања и представљања историје на други начин. РС је настала формално 9. јануара. Тачније, неколико месеци раније, кроз одлуке о формирању Српске републике Босне и Херцеговине”, рекао је Додик за српску редакцију Спутњика.

То се, како објашњава Додик, догодило неколико месеци пре оружžаних сукоба, тако да је то био чисти чин политичке воље српског народа и српских националних представника.

Према томе, "РС није производ рата, а то је оно шšто Сарајево хоће нама да подметне. Да смо резултат рата, геноцида, и јошš много чега другог, каже Додик.

Председник Српске каже да им предлажу да Дан РС буде дан Дејтона, а он се десио после рата.

Оснивање РС је израз воље народа у Босни и Херцеговини у моменту распада бившšе СФРЈ. Зато је било потпуно легално донети одлуку која је донета о Дану РС”, навео је Додик.

"Наравно, то нису могли да игнориšшу они који су само неки месец пре тога спровели референдум о самосталној Босни и Херцеговини под руководством Алије Изетбеговића, šто су и западне земље врло брзо признале", додао је председник РС.

“"Али, нису могли да игноришšу чињеницу да РС постоји, да има своју територију, народ и ефективну власт и да има све оно šшто је према критеријумима предвиђено за дрžжаву. РС је 9. јануара формирана као држžава, и она ће наставити да гради свој дрžжавотворни карактер”", каже Додик.

Истиче да то не треба никога да брине.

“У сваком случају, то је легитимно. Ми хоћемо да јачамо своју аутономију. РС можžе да буде у БиХ дефинисаној по Дејтонском споразуму. РС не види своју будућност у централистичкој Босни, она ће се томе супротстављати”, рекао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара