Потонуо чамац са избеглицама код Грчке, 12 мртвих

Грчке власти саопштиле су да је најмање 12 људи погинуло, а 12 се још води као нестало након што је у Егејском мору потонуо чамац са око 50 избеглица.

Међу погинулима је шесторо деце, четири мушкарца и две жене, а њихова националност засад није позната, пренела је агенција АП.

Обалска стража Грчке је навела да је из чамца спасено 26 људи, као и да је до несреће дошло рано јутрос кад је дрвени чамац са избеглицама, који је кренуо из Турске, потонуо у близини грчког острва Фармакониси.

Ове године је око 700.000 избеглица стигло у Грчку, прву земљу Европске уније на чије тле ступају. Мало њих жели да остане у тој земљи и готово сви крећу према Македонији, да би преко Западног Балкана стигли до развијених држава на северу Европе.

Полиција у северној Грчкој затворила је гранични прелаз са Македонијом и не дозвољава мигрантима да му приђу на ближе од пет километара.

Више од 200 полицијских специјалаца је распоређено у пограничном подручју у Идоменију након што је због кошкања миграната и полиције заустављен теретни жележнички саобраћај из Грчке у друге европске земље.

Ројтерс јавља да је полиција почела да склања мигранте са грчко-македонске границе, који ће према речима једног полицијског функционера бити превезени у Атину у аутобусима.

Око 1.200 људи углавном из Пакистана, Марока и Ирана били су блокирани на граници након што су власти у Македонији почеле да "филтрирају" мигранте по националности.

Мигранти ће у Атини бити смештени у центре за мигранте а потом послати у земље порекла, наводи британска агенција.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије