Шулц и Фајман критикују несолидарне чланице ЕУ

Aустријски канцелар Вернер Фајман и председник Европског парламента Мартин Шулц критиковали су поједине земље чланице ЕУ због несолидарности у вези са проблемом избеглица и због тога најавили "занимљиву дебату о буџету".

Фајман и Шулц су, у одвојеним интервјуима бечком дневнику Естерајх, оценили да "низ земаља не преузима своју одговорност".

"Такозвана избегличка криза нас раздваја. Притом не би било тешко праведно расподелити милион људи. Талас избеглица могао би да постане криза, јер не делимо терер и запостављамо дух солидарности ЕУ", упозорио је Шулц.

Земље попут Шведске, Аустрије и Немачке дају велики допринос и показују солидарност, али низ земаља ЕУ не преузима одговорност, већ се понашају као да их се то ништа не тиче, нагласио је он.

Фајман је подсетио да су међу несолидарним земљама претежно оне које су такозвани "нето-примаоци" средстава из ЕУ.

"Земље које сада не показују солидарност требало би подсетити да су нето-примаоци који добијају подстицаје у другим областима. Солидарност није једносмерна улица", указао је он.

Шулц је оценио да би требало размислити о даљим исплатама подстицаја несолидарним земљама.

"Поједине земље траже солидарност и добијају је, на пример кроз средства ЕУ, али нису спремне да са своје стране буду солидарне. Такво понашање није прихватљиво. Солидарност је један од основних принципа ЕУ", подвукао је Шулц.

Председник Европског парламента је истакао да ће због тога 2016. године бити вођена веома занимљива дебата о буџету.

Фајман и Шулц су јединствени у одбацивању партија које желе да профитирају од тероризма.

"Доживео сам перфидну аргументацију да су избеглице терористи. Не смемо дозволити да неко шири страх и избеглице стави под општу оптужбу. Ти популисти, као што је она жена која у Француској жели да постане председница, за све имају неко жртвеног јарца, али не чине ништа за решење", нагласио је Шулц.

Фајман је рекао да би десничарски националисти, ако би добили већину, уништили ЕУ, због чега су потребна заједничка решења.

"Куда нас води мржња видели смо у прошлом веку", закључио је Фајман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије