Хрватска постизборна дијагноза - србофобија

Хрватска већ скоро месец дана не може да добије Владу, а представнике листа сутра очекују нове консултације с председницом Колиндом Грабар Китаровић. Од српске заједнице чуле су се различите поруке: од подршке СДП-у до могућности сарадње с ХДЗ-ом, а не искључују ни расписивање нових избора. У Вуковару се чује језик мржње против Срба. Путем Фејсбука, доктор вуковарске болнице претио је председнику Самосталне демократске српске странке.

Уз дијагнозе, у вуковарској болници чују се и пресуде, и то Србима и њиховом учешћу у формирању хрватске владе. Да о томе они неће одлучивати порука је лекара те болнице Владимира Хорватића, и то свом српском колеги Војиславу Станимировићу.

Фејсбук статус који обилује крвљу, псовкама и погрдама вуковарски лекар не сматра претњом, већ пресудом. Онај коме је таква пресуда намењена, не сматра је новошћу.

Војислав Станимировић из Самосталне демократске српске странке рекао је да је већ навикао на такве претње.

"То је наставак притиска десничарских снага на нас, и наставак непримереног понашања лекара који ради у вуковарској болници са свим пацијентима, па и са Србима", навео је Станимировић.

Милорад Пуповац из Самосталне демократске српске странке рекао је да та претња има за циљ да ограничи политичку слободу, да председнику странке ограничи политичко деловање и да  их криминализују.

Осуде и пресуде стижу у јеку превирања око формирања Владе. Српска мањина најпре је обећала подршку СДП-у, и то пренели хрватској председници. Ипак, тешко да ће иједна коалиција сакупити 76 потписа, колико је потребно за већину у Сабору.

Војислав Станимировић из СДСС рекао је да су се определили за коалицију СДП.

"Мале су шансе да се влада формира и најизгледније је да ће доћи до нових избора", каже Станимировић.

До евентуалних избора цури време, а јављају се и нове дилеме. Милорад Пуповац не искључује ни подршку ХДЗ-у. За РТС није то ни потврдио, ни демантовао.

"Ми ћемо урадити оно што смо договорили, да ономе ко промовише толеранцију, плурализам, мањинска права у овој фази дајемо предност, а спремни смо ради политичке стабилности у земљи која ће бити важно питање, да ради политичке стабилности дамо и другој политичкој опцији уколико се испуне услови", рекао је Пуповац.

На питање може ли у владу са ХДЗ -ом, Пуповац каже да не говори о уласку у владу већ како и на који начин осигуравати политичку стабилност.

На путу до јединства у Влади, очигледно је нејединство у српској заједници. На претходне консултације са хрватском председницом, један од три посланика СДСС-а Мирко Рашковић отишао је одвојено, рекао да никога није подржао и пожалио се да трпи притиске унутар странке, што су у СДСС-у демантовали. Тако ће и сутра, до хрватске председнице, три српска посланика водити два пута.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије