Телеграм: Мирко Рашковић за време рата шпијунирао Србе

Бивши члан Самосталне демократске српске странке (СДСС) Мирко Рашковић за време рата у Хрватској на книнском подручју прикупљао је за хрватску страну податке о политичком и војном стању српске стране, наводи се у документу хрватске безбедносно-обавештајне агенције (СОА) који је објављен у недељнику "Телеграм", преносе хрватски медији.

Документ нема ознаке тајности, а потписао га је тадашšњи директор СОА и председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко, наводи Индеx.хр.

Управо тај документ био је основ за Раšшковићеву пензију ратног ветерана.

Објава документа је ваžжна, јер се Карамарко све до недавно бранио тврдњом да никада није потписао уверење о Рашšковићевом ратном путу.

У ХДЗ-у данас не демантују објављени документ и Карамарков потпис, али тврде и да документ није смео да буде објављен, наводећи да је реч о питању које улази у простор садржžаја обавешšтајне делатности о којем се не моžже говорити отворено као о осталим садржžајима, преноси Индеx.хр.

"Ко је šтo потписао у овом тренутку и у овом случају није пресудно, јер потписао је онај ко је по својој надлежžности то требало и морао да потпише. Пресудно је овде да ли је неко у одсудном тренутку радио за Хрватску или против ње. Овде је реч о томе да неко обавешšтајну делатност у прошšлости и храброст и лојалност једног човека према Хрватској дрžжави јефтино користи у дневно политичке сврхе", наводе из ХДЗ.

"ХДЗ и њен председник у томе не жžеле учествовати, а моле медије да добро провере чињенице и да не доносе закључке на основу злонамерних конструкција", одговарају из ХДЗ на питање новинара Индеxа.

Индеx подсећа да је изненађење недавних страначких консултација код председнице Колинде Грабар Китаровић био управо будући посланик у хрватском парламенту СДСС-ов Рашšковић.

На Пантовчак је стигао након страначког представника Милорада Пуповца, а председници Хрватске поžжалио се на уцене и притиске из своје странке, и затражžио заштиту.

Одмах после консултација, председник СДСС Војислав Станимировић рекао је да не искључује могућност да се прави разлог крије у Раšшковићевом ратном путу.

"Тачније, реч је о уверењу којим је остварио војну пензију, а које је наводно потписао управо први човек десне коалиције, некадашšњи министар унутрашњих послова Томислав Карамарко", рекао је Станимировић.

Карамарко је то оповргао, тврдећи да није нишšта слично потписао.

Наиме, за Раšшковића се одувек причало да је ветеранску пензију добио због заслуга које је у рату одрадио за хрватску страну. Пензију је добио на основу Карамарковог потписа.

Раšшковић је поднео оставку на функцију заменика шšибенско - книнског жžупана из редова мањина и иступио је из СДСС-а, подсећа Индеx.

Раšшковић за сада не žжели да да своје поверење ни Зорану Милановићу ни Карамарку.

Потпредседник СДСС Милорад Пуповац је у разговору за Индеx одлучио да се суздржžи од изјава у овом случају, па није хтео да коментарише објављени документ СОЕ.

Управо је Пуповац почетком ове седмице тврдио да "постоје озбиљне индиције да је реч о организованој пљачки СДСС-овог мандата и да би то институције требало да истражžе".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара