Словенија пала на тесту НАТО-а

Недавна мисија НАТО-а која је испитивала одбрамбене капацитете Словеније установила је да она као чланица не доприноси довољно, да не држи обећање о повећању инвестиција у одбрану и да је довела у питање кредибилитет изјава премијера Мира Церара да ће се то променити, тврди мариборски дневни лист "Вечер", преноси хрватски "Јутарњи лист".

Да је недавна инспекцијска мисија нашла низ замерки на рачун словеначког доприноса у НАТО-у, потврдио је за лист Вечер председник парламентарног одбора за одбрану Матеј Тонин, рекавши да чланство доноси привилегије, али и обавезе, те да се не испуњавају обећања која је премијер Церар дао генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу приликом његове посете Љубљани у јуну ове године.

НАТО од чланица очекује издвајање око два посто БДП-а за трошкове одбране, а Церар је обећао да ће се буџетски део намењен одбрани идуће године задржати на овогодишњем нивоу од 0,95 посто БДП-а, али да ће онда следећих година постепено почети да расте.

Међутим, влада је за идућу годину смањила средства намењена одбрани на 0,94 БДП-а, а још мање планира за 2017. годину, кад би за ту сврху наменила милион евра мање него 2016. године, односно 374 милиона евра, пише лист.

Замерке на рачун недовољног издвајања Словеније за одбрану, али и њен недовољни ангажман у међународним мисијама чланови инспекције НАТО-а су "без дипломатских рукавица" изнели министарки одбране Андреји Катич и другим званичницима.

Уз то, према налазима инспекције НАТО-а, структура словеначких војних трошкова је сасвим погрешна, јер 80 посто средстава иде за плате, док је издвајање за инвестиције минимално.

Инспекцијске мисије НАТО савеза у земљама чланицама треба да резултирају извештајем о томе колико је свака чланица веродостојан партнер и какав је њен удео у укупној ефикасности колективног система одбране, наводи Вечер.

Додаје да ће тако средином идуће године бити познато и колики је кредибилитет Словеније у НАТО савезу.

У том смислу треба тумачити и изјаву словеначког министра спољних послова Карла Ерјавца, који је ове недеље у седишту НАТО-а у Бриселу рекао да ће Словенија морати да посвети више пажње трошковима одбране и јачању војних капацитета, након низа година када су ти трошкови падали због штедње и финансијске стабилизације, наводи Вечер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара