Курц: Европској унији потребан западни Балкан

Европској унији је потребан западни Балкан за превазилажење изазова будућности, оценио је у Бечу министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.

Себастијан Курц је, на отварању конференције експерата о ЕУ и западном Балкану, нагласио да западни Балкан мора бити у фокусу будуће глобалне стратегије Уније.

У свом обраћању он је подвукао значај западног Балкана за Аустрију и ЕУ.

"Само ако ЕУ буде спозната од стране непосредног суседства као одговоран партнер може бити успешна и глобално. Многи наши изазови, као што је актуелна избегличка криза, директно су повезане са западним Балканом", указао је Курц.

Истакао је да је веродостојна европска перспектива за западни Балкан, као подстрек за реформе, данас важнија него икада за стабилност региона и Уније.

Курц је нагласио да ЕУ мора дати одговор на три питања - како учинити динамичнијим процес проширења, како ширу јавност уверити у значај тог процеса, као и како подржати земље западног Балкана у заједничком савладавању избегличке кризе.

Одговор на ова и друга питања, према његовим речима, треба да буде основа аустријског доприноса новој глобалној стратеији ЕУ, коју треба да разматрају шефица европске дипломатије Федерика Могерини и Савет ЕУ јуна идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије