Фронтекс ускоро на грчко-македонској граници

Европска унија је постигла договор са Грчком да на грчко-македонској граници буде распоређено 300 војника Фронтекса, а македонски министар спољних послова Никола Попоски рекао је да се то очекује већ наредне седмице.

Никола Попоски је рекао да ће припадници Европске агенције за управљање оперативном сарадњом на спољњим границама ЕУ - Фронтекса, на грчко-македонској граници бити распоређени као помоћ у суочавању са избегличком кризом.

Попоски, који учествује на министарском сасатанку ОЕБС-а у Београду, изјавио је за македонске медије да је постигнут договор да припадници Фронтекса помажу у регистрацији избеглица са Блиског истока које у хиљадама свакодневно из Грчке прелазе у Македонију.

Како преноси интернет портал Новатв.мк, Попоски је рекао да је "коначно слање Фронтекса на грчко-македонску границу добар сигнал, као и да ће то помоћи да се превазиђу тензије које су постојале у прошлом периоду и да ће коначно побољшати сарадњу са грчким властима".

"Присуство Фронтекса на граници значи помоћ и у делу регистровања и одлучивања за даље процесуирање миграната", изјавио је Попоски.

Македонски званичници су у више одвојених сусрета током последњих неколико месеци, због сталних инцидената са избеглицама на граници са Грчком, од званичника Европске уније тражили распоређивање Фронтекса на грчко-македонској граници.

Такође, Грчка је од ЕУ тражила да пошаље шаторе, генераторе и прву помоћ за долазак избеглица, преноси АП.

"Надамо се да ћемо забележити конкретан, опипљив напредак на терену", поручио је портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас.

Слање Фронтекса ради заштите спољних граница Шенгена могле би блокирати државе које страхују од предавања суверене контроле над својим територијама, преноси Ројтерс.

Дискусија, међутим, одражава страховања да неуспех Грчке да контролише талас миграната из Турске може довести Шенген зону на ивицу колапса.

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер, који је у Бриселу на састанку министара унутрашњих послова ЕУ рекао је да очекује да ће предлог који би требало да буде разматран 15. децембра укључити и давање одговорности за контролу граница бити дато агенцији Фронтеx, ако земља чланица ЕУ то не учини сама.

"Европска комисија би требало да изнесе предлог чији је циљ да ако нека држава не штити ефикасно своје спољне границе, онда то може преузети Фронтекс", рекао је Де Мезијер новинарима.

Више од 50.000 избеглица ушло је у Грчку претходних месеци у потрази за уточиштем или послом у Европи, а партнери из ЕУ врше притисак на Атину да контролише прилив, подсећа агенција.

Уколико Атина не успе да уради довољно, пасошке контроле биће поново уведене за грчке држављане који путују Европом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара