Додик: О одлуци Уставног суда о Дану РС на следећој седници парламента

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се одллуци о расписивању референдума о одлуци Уставног суда о неуставности 9. јануара као дана тог ентитета, наћи на дневном реду на наредној седници Народне скупштине РС.

Додик је, пренеле су Независне новине, рекао да ће референдум највјероватније бити одржан у марту наредне године.

Председник РС је истакао да ће тај процес ићи без обзира на судбину Закона о Уставном суду који ће у парламентарну процедуру бити упућен већ у уторак.

Додик је подвукао да се Уставни суд БиХ мора реформисати и да стране судије морају отићи из те институције, а одлуке се доносити гласом из сваког ентитета односно народа.

Са друге стране, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић поручио је да нису прихватљиве најаве о одржавању референдума, пошто је Уставни суд БиХ оспорио тај датум као Дан РС.

"Те најаве нису добре и нису потребне Републици Српској, рекао је Братић.

Према његовим речима, одлуке Уставног суда се морају спроводити, јер би се њиховим оспоравањем довело у питање уређење БиХ.

"Непоштовање те одлуке доводи у питање уређеност и организованост БиХ", оценио је Братић.

Братић сматра да је боље решење да се у парламентарну процедуру упуте измене и допуне Закона о празницима РС, које би биле прихватљиве за сва три конститутивна народа, како би се тај закон усагласио са одлуком Уставног суда БиХ.

У Бањалуци је у току састанак Радне групе за израду Предлога закона о Уставном суду БиХ, који би 10. децембра требало да се нађе пред посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара