Бошњачки лидери: Насиље и терор нису наш пут

Најоштрије осуђујемо сваки облик тероризма и све терористичке акције које су изведене у БиХ, Европи и било где у свету, наводи се у заједничкој изјави коју су у Сарајеву потписали бошњачки представници из политичког, културног и верског живота на састанку са поглаваром Исламске заједнице у БиХ Хусеином Кавазовићем.

У изјави у девет тачака изражава се забринутост због терористичких акција у БиХ, Европи и свету, као и да су свесни одговорности Бошњака за очување слободе, мира и заједничког живота у БиХ.

Од свих надлежних институција у БиХ захтева се да се у складу са законским овлашћењима бескомпромисно супротставе сваком облику радикализма и свим облицима деловања који су противни правном поретку, јавној безбедности и моралу или су на штету живота и здравља људи, пренеле су Независне новине.

Од лидера европских земаља, посебно чланица ЕУ у којима су муслимани мањина, очекују да се супротставе исламофобији и дискриминацији муслимана и њиховом поистовећивању са терористима и непријатељима цивилизације.

Реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је после потписивања да су се сви бошњачки лидери из политичког, верског у културног живота састали да још једном потврде опредељеност на истрајавању на путу добра и да као одговорни људи бошњачком народу кажу да насиље и терор нису њихов пут.

Састанку су присуствовали члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић, председник Странке за БиХ Амер Јерлагић, потпредседник Бериз Белкић, академик Ејуп Ганић и председник Светског бошњачког конгреса Мустафа Церић, а најављено је присуство 40 бошњачких лидера.

Састанку су се придружили Денис Звиздић, Хусејин Смајић, Енес Љеваковић, Зухдија Хасановић и Мелика Угарак.

Председник Социјалдемократске партије БиХ Нермин Никшић најавио је да представници те партије неће присуствовати састанку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије