Црна Гора позвана у НАТО

НАТО је позвао Црну Гору да постане 29. земља чланица те организације, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић рекао је да је позив Црној Гори "историјски камен међаш" после стицања независности и отварања преговора о чланству са ЕУ.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица, изјавио да политика отворених врата Алијансе има за циљ ширење стабилности, безбедности и демократских вредности на којима НАТО почива.

Одлука о позиву Црне Горе у чланство НАТО-а, донета је једногласно. "Сви постајемо јачи и стабилнији тиме што држимо своја врата отвореним", рекао је Столтенберг, пренела је РТЦГ. Столтенберг је честитао Црној Гори, што је испраћено снажним аплаузом у седишту НАТО-а у Бриселу.

"Ово је почетак једне дивне алијансе", рекао је Столтенберг и додао да позив Црној Гори нема везе са Русијом већ је то ствар Црне Горе и алијансе.

"Та одлука није усмерена ни против кога већ је ствар заједничке безбедности. Да ли Црна Гора треба да уђе у НАТО или не, ствар је те државе и НАТО-а и нико други у то не би требало да се меша", истакао је Столтенберг.

Након тога званично је црногорским министрима спољних послова и европских интеграција и одбране Игору Лукшићу и Милици Пејановић Ђуришић званично саопштио да је Црна Гора позвана у НАТО.

"Данас отварамо ново поглавље. Мислим да смо заслужили позив. Ово је сјајна вест за остале земље Балкана. Наставићемо са реформама са истим интензитетом као до сада"“, рекао је Лукшић.

Истакао је да је НАТО направио праву одлуку позивајући Црну Гору у Алијансу и додао да је то важно за стабилност и безбедност западног Балкана.

"Сваки наш корак на процесу интеграција ка Европској унији и НАТО савезу има позитиван утицај на све наше суседе без обзира на то да ли они желе да се придруже алијанси или у овој фази оклевају", истакао је Лукшић.

Одлука НАТО-а да Црну Гору позове у своје чланство потврда је великог напретка државе у свим областима, изјавила је министарка Милица Пејановић Ђуришић у Бриселу. 

Америка и Велика Британија поздравиле су упућивање позива Црној Гори за отпочињање дијалога о прикључењу НАТО савезу, а Словенија је поручила да то значи допринос стабилности региону Западног Балкана. 

Амерички државни секретар Џон Кери истакао је важност позивнице Црној Гори у НАТО, наглашавајући да се Вашингтон радује сарадњи са званичном Подгорицом уочи Самита у Варшави. 

Америчка амбасада у Подгорици је указала да је ово "важан корак за Црну Гору који потврђује велики напредак постигнут у многим областима.

Позивница Црној Гори велико је достигнуће државе након година преданог рада, оценио је британски амбасадор у Подгорици Иан Витинг.  

Са друге стране, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак је рекао да није могао да сања да ће Црна Гора непуних десет година након обнове независности постићи овакав успех.  

Демократска партија социјалиста (ДПС) оценила је да је позив Црној Гори да приступи НАТО-у "још једна велика победа" те државе.

Чланица владајуће црногорске коалиције Бошњачка странка оценила је да тај чин "употпуњује државни интегритет" и значи њену "пуну реафирмацију на међународној сцени".

Председник опозиционе Социјалистичке народне партије (СНП) Срђан Милић оценио је да је позив Црној Гори да уђе у НАТО - погрешна одлука и сматра да је позив директна агресија на мир, стабилност и безбедност грађана.  

Иначе, Црна Гора је на самиту у Велсу била на корак од остваривања спољнополитичких циљева које је поставила још од обнове независности пре девет година.

У Црној Гори се сматра да је добијање позивнице потврда да је та држава демократска, стабилна, сигурна, добро развијена, да дели исте вредности као и најнапредније земље света и да има стандардно правно окружење баш како треба.

Уласком у НАТО Црна Гора ће, очекује се, стећи безбедније и сигурније тржиште за страна улагања и смањиће ризике када до инвестиције дође.

Чланство у НАТО-у, верује се, такође јача политички утицај Црне Горе, јер омогућава подизање нивоа свести и даје могућност консултације са другим савезницима око осетљивих питања.

Међутим, добијањем позивнице Црна Гора не завршава свој посао, објавио је портал ЦДМ и додао да након што су савезничке државе упутиле позив Црној Гори да уђе у НАТО, "оне су званично позвале нашу земљу да почне преговоре о приступању Алијанси и то је први корак ка пуноправном чланству".

Како налаже процедура НАТО-а, након данашње позитивне одлуке министара, формални позив би исте недеље требало да упути генерални секретар Јенс Столтенберг црногорском шефу дипломатије Игору Лукшићу.

Након тога, Лукшић узвраћа писмом у којем наводи да Црна Гора прихвата обавезе чланства. Затим, све земље чланица НАТО-а потписују Протокол о приступању Црне Горе Алијанси, који, затим, морају ратификовати владе земаља чланица Алијансе.

Коначан корак ка чланству је предавање Протокола о приступању Сједињеним Државама, односно Стејт департменту, где се чувају сви документи Алијансе, што државу чини пуноправним чланом НАТО-а.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара